Nieuws

Vragen en antwoorden over de noodopvang van asielzoekers in Apeldoorn

Het Apeldoorns gemeentebestuur heeft besloten mee te werken aan een tijdelijke noodopvang van asielzoekers in de Americahal. De noodopvang wordt de komende dagen ingericht en de eerste asielzoekers worden dinsdag verwacht.
APELDOORN - Het Apeldoorns gemeentebestuur heeft besloten mee te werken aan een tijdelijke noodopvang van asielzoekers in de Americahal. De noodopvang wordt de komende dagen ingericht en de eerste asielzoekers worden dinsdag verwacht.
De gemeente Apeldoorn heeft op haar intersite 27 vragen en antwoorden gezet. Die variëren van veiligheid tot dagbesteding. Hieronder enkele van die vragen.

Wie worden in de Americahal ondergebracht?

Er worden maximaal 400 asielzoekers ondergebracht, die veelal afkomstig zijn uit Syrië of Eritrea. Zo blijven zo kort mogelijk en het zal vooral gaan om alleenstaande mannen. Dat vanwege het gebrek aan privacy voor gezinnen en alleenstaande vrouwen.

Blijven de asielzoekers op het terrein?

De vluchtelingen zijn vrij om het terrein op en af te gaan. Ze dienen zich uiteraard wel aan de gedragsregels in openbare ruimte te houden en privéterrein van derden te respecteren. Het COA legt hen onze normen en waarden, manieren en gebruiken uit.

Is er beveiliging aanwezig in de Americahal?

Medewerkers van een beveiligingsbedrijf zijn elke dag, 24 uur per dag aanwezig. Ze beheren de receptie, beantwoorden de telefoon en houden toezicht. Beveiligingsmedewerkers zijn ook zichtbaar in de omgeving van de Americahal en kunnen vragen beantwoorden van omwonenden.

Hoe wordt de veiligheid voor de buurt gemonitord?

Het COA start een klankbordgroep om signalen en eventuele incidenten te bespreken en overlast tijdig aan te pakken. De klankbordgroep bestaat onder meer uit omwonenden, ondernemers en de wijkagent. Belangstellenden kunnen zich voor de klankbordgroep aanmelden via apeldoorn@coa.nl.

Wat doen vluchtelingen de hele dag?

Omdat de vluchtelingen nog maar net in Nederland zijn, mogen ze eerst tot rust komen. Ze hebben een lange reis achter de rug en bereiden zich, onder begeleiding van Vluchtelingenwerk, voor op hun asielaanvraag. Ter ontspanning staat er een tv, is er een recreatieruimte en zijn er sport- en spelactiviteiten. Het COA organiseert en coördineert de dagbesteding voor vluchtelingen in de Americahal.

Hoe houden de vluchtelingen contact met het thuisfront?

Er is in de Americahal een wifi-verbinding. Hierdoor kunnen de vluchtelingen met hun eigen telefoon contact leggen met bijvoorbeeld familie.