Nieuws

Aangifte tegen 'misleidend' ALS Steunfonds in Malden

De Stichting ALS Nederland heeft aangifte gedaan tegen het ALS Steunfonds in Malden. De website van het door 1 persoon gerunde fonds is inmiddels offline. De Stichting ALS Nederland spreekt van misleiding.
MALDEN - De Stichting ALS Nederland heeft aangifte gedaan tegen het ALS Steunfonds in Malden. De website van het door 1 persoon gerunde fonds is inmiddels offline. De Stichting ALS Nederland spreekt van misleiding.
ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een progressieve dodelijke spierziekte. De oorzaak is nog niet bekend. De gemiddelde levensverwachting is zo'n 3 tot 5 jaar. In Nederland leiden zo'n 1500 mensen aan de ziekte. Jaarlijks overlijden zo'n 500 mensen aan de gevolgen en komen er ongeveer even zoveel nieuwe patiënten bij, aldus de Stichting ALS Nederland die naast belangenbehartiging en het geven van informatie ook aan fondsenwerving doet.

Website verdwenen

De website van het Maldense steunfonds is inmiddels offline gehaald, maar via Google cache valt een goed beeld te krijgen van de professioneel ogende manier waarop het fonds zich presenteerde (foto hieronder), compleet met foto's, verhalen van collectanten en drie concrete goede doelen met streefbedragen en bedragen die inmiddels via donaties zouden zijn binnengekomen. Zouden, want in een artikel in het Nederlands Dagblad zegt de webmaster die anoniem wil blijven dat via de speciale donatiebutton op de site 'nooit bedragen van die grootte' zijn binnengekomen. 

Waarschuwing

Afgaande op de informatie op de inmiddels gestopte website startte het Steunfonds in april van dit jaar met haar activiteiten. Daarbij werden potentiële donateurs ook actief benaderd. Zij meldden zich vervolgens bij de Stichting ALS Nederland die de patiëntenbelangen behartigt met vragen over de praktijken van het Maldense fonds. Na een gesprek met de man achter het fonds, volgens ALS Nederland-directeur Gorrit-Jan Blonk ene A. Donkers, plaatste ALS Nederland een waarschuwing op de eigen site over de oncontroleerbare praktijken van het Steunfonds dat opereerde vanuit een bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Sluisweg in Malden en volgens de KvK-registratie één personeelslid kende.
Opvallend is dat ondanks de ronkende presentatie met patiënten en 'vrijwilligers' hierboven de website van het Steunfonds onderaan in kleine letters vermeldt dat 'gebruikte personages en projecten ficties kunnen zijn.' Niet om te misleiden maar vanwege de privacy van de betrokkenen, zo luidt de verklaring (foto hieronder).

Aangifte gedaan

Directeur Gorrit-Jan Blonk van ALS Nederland zegt hij diverse malen heeft geprobeerd een ontmoeting te regelen met Donkers over zijn initiatief, maar die werden steevast afgehouden. Hij hield daar een slecht gevoel aan over, en dat gevoel werd almaar slechter omdat Donkers actief bleef, nieuwsbrieven bleef versturen en ALS Nederland vragen bleef krijgen over de activiteiten van het Steunfonds. Toen de website ineens was verdwenen besloot Blonk aangifte te doen. Blonk zegt geen idee te hebben of het fonds daadwerkelijk geld heeft opgehaald, maar hij wil dat daar een onderzoek naar komt. Er zijn Blonk geen verhalen bekend van mensen die een donatie hebben gedaan via het Steunfonds en daar nu twijfel bij hebben.
Initiatiefnemer Donkers was ondanks pogingen daartoe tot nu toe onvindbaar voor commentaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!