Nieuws

Noodopvang voor 400 vluchtelingen in Americahal Apeldoorn

APELDOORN - Er komen op zeer korte termijn 400 vluchtelingen naar Apeldoorn. Ze worden opgevangen in de Americahal. Het gaat om noodopvang. Aankomende dinsdag komen de eerste vluchtelingen al naar Apeldoorn.
Elke week vragen zo'n 1700 vluchtelingen asiel aan in Nederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is hard op zoek naar geschikte opvanglocaties en heeft nu met Apeldoorn afgesproken dat honderden vluchtelingen in de Americahal terecht kunnen. De opvang blijft voor een half jaar open. Omwonenden kunnen geen bezwaar maken.
De vluchtelingen die naar de Americahal komen zijn nog maar kort in Nederland. Zij gaan eerst naar het aanmeldcentrum in Ter Apel en komen veelal uit Syrië of Eritrea.
Burgemeester John Berends maakte het nieuws vrijdag bekend

Hoe komt de opvang er uit te zien?

De vluchtelingen komen met acht personen op een kamer te liggen. Daarvoor worden in de hal met losse wanden slaapunits ingericht. De vluchtelingen mogen van het terrein af en krijgen eten en drinken. Er is dag en nacht beveiliging aanwezig die ook bereikbaar is voor omwonenden. De gemeente richt een klankbordgroep op. Het COA, de gemeente Apeldoorn en omwonenden zullen daarin overleg voeren.

Vluchtelingenwerk zoekt vrijwilligers

Directeur Jan van der Werf van vluchtelingenwerk Oost Nederland hoorde donderdag pas van de opvang in Apeldoorn. Van der Werf weet dat het COA omhoog zit en is niet verbaasd over de keuze voor de Americahal: 'In de IJsselhallen in Zwolle verloopt de opvang nu ook naar omstandigheden goed, de opvang is sober. De vluchtelingen maken zich zorgen om hun familie elders en om de duur van de procedure.'
Volgens van der Werf lopen de wachttijden op en zorgt dat voor spanning in de opvang- en asielzoekerscentra. Vluchtelingenwerk Apeldoorn plaatst een dezer dagen een advertentie in de krant voor vrijwilligers. 'Ik hoop dat, net als in Zwolle, de Apeldoorners zich zullen aanmelden om te helpen.'

Gemeente was al bezig met zoeken naar opvang lokatie

De gemeente Apeldoorn is ook bezig met geschikte huisvesting voor een groep van nog eens 800 asielzoekers. Die zoektocht duurt al een jaar. Het college van burgemeester en wethouders wil die groep verdelen over twee locaties: het voormalig verzorgingstehuis Het Immendaal in Beekbergen en het GGnet terrein aan de Deventerstraat. De gemeenteraad neemt daar in september een besluit over. Burgemeester Berends sluit overigens niet uit dat het bij 800 asielzoekers blijft voor die locaties. Het kunnen er nog meer worden over een tijd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!