Nieuws

Gelderlanders naar protest megastallen in Den Haag: 'We zijn het megazat!'

DEN HAAG - Omwonenden van de plek in Wichmond waar een megakoeienstal moet komen, reizen vandaag af naar de megastallendemonstratie in Den Haag. De demonstratie 'We zijn het Megazat' wordt georganiseerd door Milieudefensie.
In Wichmond wil internetmiljonair en oprichter van Booking.com, Kees Koolen, een grote runderstal bouwen voor uiteindelijk 1400 koeien. Eerder deze week dienden de omwonenden samen met de Gelderse Natuur- en Milieufederatie GNMF bezwaar in tegen de plannen. Ze vinden dat zo'n grote stal niet past in de omgeving.
Paul Valk uit Wichmond zal tijdens de betoging in Den Haag, op het Malieveld, ook een toespraak geven over de industrialisatie van het buitengebied.

Verzet megastallen

Op verschillende plekken in de provincie is verzet tegen de komst van megastallen. Ook in Etten proberen buurtbewoners de komst van 6000 varkens tegen te gaan. In Beltrum gaat de gemeenteraad niet akkoord met plannen voor een grote varkensstal. Van een megastal is volgens een veelgebruikte definitie sprake bij meer dan 220.000 vleeskuikens, 120.000 leghennen, 7500 vleesvarkens of 250 melkkoeien.
Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier hebben in Gelderland tientallen melkveehouders een vergunning op zak om uit te breiden. Ze schatten dat er de komende jaren in de provincie 76.000 melkkoeien bij kunnen komen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!