Nieuws

Sint Maartenskliniek Nijmegen staat stil bij 'reddende' brand

Beeld van de brand, 25 jaar geleden.
De Nijmeegse Sint Maartenskliniek 'viert' vandaag de miljoenenbrand van 25 jaar geleden. Want de verwoestende brand betekende voor de destijds noodlijdende revalidatiekliniek het begin van een nieuwe toekomst. Als een feniks herrezen uit de eigen as.
NIJMEGEN - De Nijmeegse Sint Maartenskliniek 'viert' vandaag de miljoenenbrand van 25 jaar geleden. Want de verwoestende brand betekende voor de destijds noodlijdende revalidatiekliniek het begin van een nieuwe toekomst. Als een feniks herrezen uit de eigen as.
Laswerkzaamheden aan de voorkant van het gebouw veroorzaakten om kwart over drie op de middag van die 27e augustus 1990 een brand die enorme schade aanrichtte. Wonderwel raakte niemand gewond dankzij het gelukkige toeval dat de brand uitbrak op het moment van de wisseling van diensten, waardoor er veel personeel in het gebouw aanwezig was. Alle 83 patiënten konden tijdig worden geëvacueerd uit het hoofdgebouw maar de schade was enorm. Zeker 100 bedden en tal van werkplekken gingen verloren en de balans was een schade van 11 miljoen gulden. Een klap waarvan velen dachten dat de kliniek die niet meer te boven zou komen.

Kliniek stond er slecht voor

Volgens de kliniek had het destijds voor de hand gelegen om de boel te sluiten: financieel stond de Sint Maartenskliniek er slecht voor. Bovendien dreigde een fusie met een algemeen ziekenhuis omdat de overheid destijds van mening was dat binnen  het bestaande zorgaanbod geen plek meer was voor een gespecialieerd ziekenhuis. Maar was voor velen een fusie de enige optie; 'niet voor de bestuurders en medewerkers van de Sint Maartenskliniek. Op de avond na de brand werd al de eerste stap gezet om in hoog tempo nieuwbouw te realiseren. In 1999 werd de compleet vernieuwde Sint Maartenskliniek geopend', zo wordt vandaag teruggeblikt op die tijd.

In de brand, uit de brand

De brand bracht een aantal zaken in de kliniek in een stroomversnelling: de behandelfilosofie, amper veranderd sinds de oprichting in 1936, ging op de schop, het ziekenhuis kreeg een gestroomlijnde en moderne omgeving en presenteerde de jaren die volgden meerdere medische vernieuwingen en primeurs zoals het DBC-experiment, waarbij direct met de zorgverzekeraars afspraken werden gemaakt over het aantal behandelingen en het bijbehorende prijskaartje, over betere reumabehandelingen met een efficiënte toepassing van nieuwe medicatie en de invoering van revalidatierobots.
Was de verbijstering over de brand 25 jaar geleden groot, 'nu is iedereen het erover eens; de brand in 1990 was het moment dat de Sint Maartenskliniek de rug rechtte en zich permanent een plek in het zorglandschap toe-eigende als een unieke gespecialiseerde kliniek die mensen verder in beweging brengt.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!