Nieuws

Bouw weer in de lift, wel grote regionale verschillen

ARNHEM - De bouwsector zit weer in de lift. Het aantal bouwbedrijven dat failliet gaat, daalt. Het aantal nieuwbouwwoningen neemt flink toe, ook in Gelderland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Wel zijn er regionaal grote verschillen. Terwijl in de regio Arnhem-Nijmegen de markt weer aantrekt, stagneert deze in de Achterhoek volledig. De Achterhoek kampt al jaren met krimp en volgens enkele bouwbedrijven wordt er nauwelijks gebouwd in deze regio. 

Stijging met bijna 50%

Landelijk is het aantal bouwvergunningen dat is afgegeven voor nieuwbouwwoningen gestegen met 100 procent. In de eerste helft van vorig jaar werden er 15.000 vergunningen verstrekt, In de eerste zes maanden van dit jaar was dat aantal gestegen naar 30.000. In Gelderland steeg het aantal nieuwbouwvergunningen in dezelfde periode van 2651 naar 3906, een stijging van 47 procent.

Werkterrein verschuift

Sommige bouwbedrijven die tijdens de crisis flink moesten inkrimpen, krabbelen langzaam weer op. Zo was het personeelsbestand van het Achterhoekse Rots Bouw meer dan gehalveerd. Inmiddels heeft het bedrijf weer enkele mensen aangenomen. Wel is het werkterrein verschoven naar de regio Arnhem-Nijmegen en het Rivierengebied.