Nieuws

Wageningen: Geen barbecues, geen dj's en geen livemuziek meer in café Onder de Linden

Dj's en livemuziek zijn niet langer toegestaan in café Onder de Linden in Wageningen. Ook vuurkorven en barbeques op kolen zijn voortaan taboe. Met die maatregelen wil de gemeente de overlast voor de omwonenden verminderen.
WAGENINGEN - Dj's en livemuziek zijn niet langer toegestaan in café Onder de Linden in Wageningen. Ook vuurkorven en barbeques op kolen zijn voortaan taboe. Met die maatregelen wil de gemeente de overlast voor de omwonenden verminderen.
Die trokken de laatste maanden bij herhaling bij de gemeente aan de bel met klachten over de activiteiten van het café. Dat wordt sinds medio 2014 weer geëxploiteerd. Sindsdien worden de omwonenden geconfronteerd met geluids- en geuroverlast vanaf het terras en vanuit de zaal. Ook kwamen er klachten over de stalling van fietsen en auto's.
De gemeente constateerde dat de uitbater het geldende bestemmingplan op onderdelen overtrad en wilde in een gesprek tot een oplossing komen. Maar nadat de omwonden een advocaat in de arm hadden genomen en de gemeente in gebreke hadden gesteld, volgde alsnog een aanzegging en het pakket maatregelen. Die zijn op 25 augustus met de uitbater besproken.

Minder activiteiten

Naast beperking van de geluids- en geuroverlast stelt de gemeente ook grenzen aan de zaalverhuur met een maximum aan het aantal gasten en het spelen van - hooguit - achtergrondmuziek. Het houden van partijen en feesten met livemuziek valt onder de 'zware horeca' en daar is in het bestemmingsplan geen plaats voor. Het gebruik van het terras aan de zuidzijde dat grenst aan de omwonenen moet om 21:30 uur dicht.
Dat alles moet er voor zorgen dat de activiteiten van het café weer in lijn liggen met het geldende bestemmingsplan en overtredingen tot het verleden behoren.
In een donderdag uitgegeven toelichting op de maatregelen zegt verantwoordelijk wethouder Ter Maat te verwachten dat hij er met de omwonenden en de uitbater wel uitkomt, maar daar is wel voor nodig dat beide partijen 'een positieve houding' aan de dag leggen. Mocht het overleg niets opleveren, dan beraadt de gemeente zich op nieuwe stappen.