Nieuws

Lieve Limburgers: jullie zijn eigenlijk Gelders!

MOLENHOEK - De Limburgers staan deze week stil bij het feit dat de provincie precies tweehonderd jaar bestaat. Maar dat is niks vergeleken met de zes eeuwen Gelderse geschiedenis in het noorden en midden van Limburg. Honderden jaren was de regio rond Venlo en Roermond onderdeel van het Hertogdom Gelre. De Ridders van Gelre proberen de Limburgers enig historisch besef bij te brengen. Ze laten de Gelderse vlag wapperen op het stadhuis van Roermond en heten de bezoekers bij de grens welkom in het Hertogdom Gelre.
Gelderland was ooit vele malen groter dan nu. Een deel van Duitsland en een groot deel van Limburg vielen onder het bestuur van de graven en hertogen van Gelre. Ze lieten zelfs de Maas verleggen waardoor de rivier langs Roermond (destijds hoofdstad van het Gelders Overkwartier) stroomt.
Ook verschillende steden, kastelen en kerken werden gesticht door de graven en hertogen van Gelre, zoals het kasteel Montfort en de Munsterkerk in Roermond. In de kerk is nog steeds het praalgraf van graaf Gerard IV van Gelre en zijn echtgenote uit 1229 te zien.
Gelderland verloor het Overkwartier (dus wat nu Limburgs en Duits is) tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Spanjaarden bleven de baas in het zuiden en de andere delen van Gelre werden grotendeels protestants en gingen bij de Nederlandse Republiek horen. Het Overkwartier werd eerst Spaans, toen Oostenrijks en ook voor een deel Pruisisch (Duits). Tijdens de Franse revolutie verdween de naam Gelre. Koning Willem I hield deze historische vergissing na 1815 in stand.
De Ridders van Gelre (het nieuwe geschiedenisprogramma bij Omroep Gelderland) trokken deze week naar Limburg om daar in het oude stadhuis van Roermond (het parlementsgebouw van het Overkwartier van Gelre) de Gelderse vlag uit te hangen. Zo had het eruit gezien als de geschiedenis anders was gelopen.
Op de bestaande welkomsborden van de provincie Limburg heetten de Ridders van Gelre iedereen welkom in het Hertogdom Gelre. Opdat we de geschiedenis hier niet vergeten. Alles voor het historisch bewustzijn van onze Gelderse broeders en zusters in Noord- en Midden-Limburg!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!