Nieuws

Rijkswaterstaat over vastgelopen schip bij Eefde: 'Moeilijke, maar mooie klus'

EEFDE - Rijkswaterstaat was zondag urenlang bezig om een binnenvaartschip los te maken dat was vastgelopen bij Eefde. Een dag later kijkt Rijkswaterstaat met een goed gevoel terug op de operatie, zegt woordvoerder Albert Dekker.
'Het was een behoorlijk moeilijke, maar wel een hele mooie klus. Het schip zat goed vast en we moesten hem tegen de stroming in proberen los te trekken. Daar waren veel paardenkrachten voor nodig', vertelt Dekker. Omdat het schip diep lag op de bodem, werd het bijna nachtwerk.
Er werd zelfs over gedacht om de 1400 ton staaldraad op het schip van boord te halen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ondanks alle problemen was het voor Rijkswaterstaat wel een mooie dag. 'We hebben veel bekijks gehad. Begrijp me niet verkeerd: we zien het liever niet gebeuren, maar er zijn geen gewonden gevallen en de schade lijkt ook mee te vallen.'
Verslaggever Arjan Hoefakker stond zondagavond met toeschouwers te kijken naar de operatie.

'Schipper altijd verantwoordelijk'

Het is nog de vraag wie er verantwoordelijk is voor het vastlopen van het schip. Er gaan geluiden op dat het binnenvaartschip moest uitwijken voor pleziervaart. 'Maar de schipper is altijd verantwoordelijk', zo zegt Dekker bij Radio Gelderland. 'Wie er de schuldige is, dat moet het onderzoek uitwijzen.' Bij de operatie zijn ook behoorlijk wat kosten gemaakt. 'Er moesten sleepboten uit het hele land komen die voldoende pk hadden om de boot weg te slepen. Drie schepen die zo'n boot van 105 meter lang trekken, is uitzonderlijk.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!