Sushi in Arnhem en Apeldoorn vol met bacteriën - 'Ruik je vis? Ga dan meteen weg!'

ARNHEM - Sushi wordt steeds populairder in Nederland, de restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar daar is het eten niet overal even vers en hygiënisch, zegt de Consumentenbond. In Gelderland krijgen de restaurants Sushi Koi in Arnhem en Yume uit Apeldoorn zelfs een 2,1 voor hun sushi. De sushi's zitten onder de bacteriën.

De hygiëne en de versheid van het eten in Arnhem en Apeldoorn kregen maar één van de vijf sterren in de test van de Consumentenbond. De bond bezocht twintig all-you-can-eat-sushirestaurants in heel Nederland en onderzocht 160 hapjes. Alle restaurants kregen twee keer bezoek van een mystery guest. Die testte elke keer vier soorten sushi.

In een lab werd vervolgens gemeten hoeveel bacteriën er op de sushi zaten. In Arnhem leverde dat dus een dikke onvoldoende op, maar de beste restaurants, Itoshill uit Hoofddorp en You Hachi uit Hillegom, scoorden ook niet hoog. Zij kregen een 5,9 van de Consumentenbond.

Te lang of te warm bewaard

In Arnhem en Apeldoorn werd de sushi te lang of te warm bewaard. Ook zijn er bacteriën gevonden die duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding, bijvoorbeeld door vuile snijplanken of het niet vaak genoeg wassen van de handen. Door de slechte hygiëne is de kans op ziekteverwekkers groter. De Consumentenbond lichtte het onderzoek maandagmorgen toe op Radio Gelderland. 'Sushi Koi en Yume moeten hard aan de slag om te zorgen dat het beter wordt.'

'Juist bij rauwe vis is hygiëne belangrijk'

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond is geschokt door de resultaten. 'Juist bij sushi met rauwe vis is het belangrijk dat de boel vers en schoon is. Het is dan ook zaak dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.'

'Dit smaakt naar koeienstal'

Volgens microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit moet van de kwaliteit in all-you-can-eat-sushirestaruants ook niet te veel verwacht worden. Waar moet je dan op letten? 'Laat je niet imponeren door het interieur. Als het er mooi uitziet, wil dat niet zeggen dat de kwaliteit in de haak is. Maar zie je dat vis en andere ingrediënten netjes in een koelvitrine worden bewaard, dan kan het wel eens goed zijn. Ruik je vis? Ga dan meteen weer weg. Verse vis ruik je niet.'

De panelleden van de Consumentenbond laten weten dat niet alleen de hygiëne in de restaurants tegenvalt. Ook de smaak was vaak niet om over naar huis te schrijven. Sommige sushi smaakte volgens enkele panelleden zo onaangenaam, dat ze die niet wilden doorslikken. 'Dit smaakt naar koeienstal', was een van de opmerkingen.

Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Arnhem
Deel dit artikel:

Reageren