Nieuws

Toch geen plek voor Apeldoornse 'bank nieuwe stijl'

De Financiële Coöperatie houdt na twee jaar op te bestaan. 'Een kwestie van voortschrijdend inzicht', zegt initiatiefnemer Jan Brink.
APELDOORN - De Financiële Coöperatie houdt na twee jaar op te bestaan. 'Een kwestie van voortschrijdend inzicht', zegt initiatiefnemer Jan Brink.
Geen aandeelhouders, maar leden. Geen ondoorzichtige producten, maar eerlijkheid. De ambities waren hoog en de moed was fris, toen de Financiële Coöperatie twee jaar geleden van start ging, uit onvrede over de koers van bestaande banken. En dat trok aanvankelijk ook aandacht: na een maand of drie waren er 2300 leden.
'Dat hebben we nog doorgetrokken tot 2600, maar toen was de rek er wel uit', zegt Brink. 'Wat leden vooral willen is een betaal- en een spaarrekening. Daar konden we te weinig aan toevoegen in vergelijking met bestaande banken.' De bank in oprichting is dus uiteindelijk nooit opgericht.
Hoewel er volgens Brink nog steeds veel onvrede is over de koers van banken, stappen weinig mensen over. 'Ze vinden het een mooi initiatief, maar daadwerkelijk overstappen doen niet veel mensen. Dan zeggen ze: we worden wel lid als de bank er is. Maar we hebben die leden juist nodig om de bank op te richten. Kip-ei dus.'
Brink voelt wel een soort berusting. 'We hebben er met enthousiasme aan gewerkt, maar omdat het niet van de grond kwam moet het in de vrije tijd en dat werkt dan ook niet optimaal. Als je de stekker er in doet, moet je hem er ook uit durven doen.' Dat gebeurt formeel in september, als de overgebleven leden erover beslissen. Over het iniatief bestond aanvankelijk al scepsis: een hoogleraar van Neyenrode noemde het 'een giller.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!