Nieuws

Facebook was de redding voor ontvoerd meisje (4) uit Winterswijk

Fote bron: website River Of Glory
Door snel handelen van Jeugdbescherming is een 4-jarig meisje uit Winterswijk gered uit de sekte River of Glory. Het kind stond onder toezicht, maar de moeder ontvoerde het naar een Grieks eiland, waar de sekte verblijft.
WINTERSWIJK - Door snel handelen van Jeugdbescherming is een 4-jarig meisje uit Winterswijk gered uit de sekte River of Glory. Het kind stond onder toezicht, maar de moeder ontvoerde het naar een Grieks eiland, waar de sekte verblijft.
Op 23 juli had de biologische moeder een zogenoemd contactmoment met haar dochter in Doetinchem. Het meisje woont al een poos in een pleeggezin.
Zonder toestemming nam de moeder het kind mee naar het Griekse eiland Patmos, het eiland waar volgens de Bijbel de apostel Johannes het boek Openbaring schreef. Jeugdbescherming trok direct aan de bel toen de moeder niet verscheen op het afgesproken tijdstip. Dezelfde dag nog werd het meisje 'internationaal gesignaleerd'.

Meisje en pleegouders zijn weer bij elkaar

Toen de vader van het kind foto's op Facebook zette werd meteen duidelijk waar de politie het kind moest zoeken. Inmiddels zijn de pleegouders van het meisje afgereisd naar Griekenland en herenigd met het kind. 'Ze maakt het goed en was blij haar pleegouders te zien', aldus Hannah van Amstel van Jeugdbescherming Gelderland. Zij verwacht dat het meisje over enkele dagen terug is in de Achterhoek. 'Er reist een medewerker van Jeugdbescherming af naar Griekenland. Zodra alle papieren rond zijn, zullen ze gezamenlijk naar huis terugreizen.'

Nachtelijke duiveluitdrijvingen

De biologische ouders van het meisje zijn lid van de religieuze beweging River of Glory. Deze sekte was tot begin dit jaar in Winterswijk gevestigd, in een twee-onder-één-kap woning. Daar zorgde de sekte regelmatig voor overlast door nachtelijke duiveluitdrijvingen. Ook betaalde de sekte geen huur omdat de grond vervloekt zou zijn. De moeder van het kind werd eerder opgepakt omdat ze vernielingen aanrichtte in de apotheek van haar ouders. 
Onderzoeker Anton van Wijk van het adviesbureau Beke in Arnhem deed in 2013 op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar sektes in Nederland. Hij interviewde tientallen ouders en ex-leden van sektes. Volgens hem zijn er vele vergelijkbare bewegingen als River of Glory in Nederland. 'De meeste betrokkenen zeggen dat leden worden gehersenspoeld, onder dwang zaken doen of juist nalaten', vertelt Van Wijk. 'Terwijl mensen die in de sekte zitten dat heel anders beleven.'

Machtsmisbruik of andere ellende

Van Wijk noemt sektes in zijn onderzoek nieuwe religieuze bewegingen. 'Sekte is zo'n beladen woord, terwijl heel mensen zich juist goed voelen binnen zo'n religieuze beweging.De meesten leden zoeken het zelf op. Er is altijd sprake van tweerichtingsverkeer: er is een charismatisch leider, of iemand die zegt in contact te staan met God en er zijn volgers. Ze hebben elkaar nodig.' Wat wel opvallend is volgens Van Wijk, is dat lidmaatschap van zo'n beweging meestal ontaardt in machtsmisbruik of andere ellende. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!