Nieuws

Paneel Valkhofmuseum in Nijmegen is roofkunst

Het zeventiende-eeuwse paneel Raadsel van Nijmegen van kunstenaar Christiaen Coeuershof (circa 1596-1659).
Een schilderij in Museum Het Valkhof in Nijmegen moet terug naar de erfgenamen van de voormalige Joodse eigenaar. Dat stelt de Restitutiecommissie, die claims over roofkunst onderzoekt.
NIJMEGEN - Een schilderij in Museum Het Valkhof in Nijmegen moet terug naar de erfgenamen van de voormalige Joodse eigenaar. Dat stelt de Restitutiecommissie, die claims over roofkunst onderzoekt.
Het gaat om het zeventiende-eeuwse paneel Raadsel van Nijmegen van kunstenaar Christiaen Coeuershof (circa 1596-1659). In Het Valkhof heeft het vooral in een depot gestaan.
De Restitutiecommissie meent dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog sprake was van 'onvrijwillig bezitsverlies' door de vroegere eigenaar, apotheker en verzamelaar Emanuel Vita Israël (1873-1940). Hij bezat in zijn woning in Amsterdam een grote collectie schilderijen en antiek.

Zelfmoord na inval Duitsers

Enkele dagen na de Duitse inval pleegde hij op 15 mei 1940 zelfmoord, waarna zijn verzameling werd geveild. Volgens de Restitutiecommissie houdt zijn zelfmoord verband met 'omstandigheden die direct in verband stonden met het naziregime'.
Direct na de inval maakten vele Joodse Nederlanders een einde aan hun leven. Vita Israël had pas medio 1939 de verplichting in zijn testament opgenomen de collectie onder de hamer te brengen. In zijn eerdere testament kwam deze bepaling niet voor.

Nijmegen kocht het werk

In november 1940 werd de verzameling geveild, waaronder ook het Raadsel van Nijmegen. In 1971 heeft de gemeente Nijmegen het te goeder trouw gekocht. De Restitutiecommissie concludeert echter dat het belang van de erfgenamen van teruggave van het schilderij 'zwaarwegender' is dan het belang van de gemeente om het werk te behouden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!