Nieuws

750 jaar oud fluitje opgedoken in riool Zutphen

ZUTPHEN - Tijdens werkzaamheden aan het riool op de Groenmarkt troffen archeologen van de gemeente Zutphen een 750 jaar oude fluit aan. Dat is dinsdag bekend gemaakt.
Waarschijnlijk gaat het om een signaalfluit. De vondst is bijzonder omdat er niet veel fluitjes uit de Middeleeuwen zijn.
Tijdens onderzoek naar resten van houten wegdekken uit de 13e eeuw stuitten de archeologen van de gemeente Zutphen op het bijzondere fluitje. Te midden van veel schoenleer, aardewerk en botresten (slachtafval), troffen ze een stuk aardewerk aan.

113,5 decibel

Na schoonmaken bleek het een fluit te zijn. Deze doet het na 750 jaar nog prima en geeft een zeer luide toon van 113,5 decibel. Een extra gaatje maakt het mogelijk het geluid te dempen en fluitsignalen te geven.
Op Radio Gelderland liet stadsarcheoloog Michel Groothedde het geluid van de fluit horen:
Het is zeer waarschijnlijk een signaalfluit. In de middeleeuwen zou zij gebruikt kunnen zijn om mensen over grote afstand te waarschuwen. Bijvoorbeeld in het geval van stadsverdediging of brand.

Niet van een herder

Een hondenfluit (herdersfluit) is minder waarschijnlijk omdat honden niet een hard signaal nodig hebben, maar juist een hoge toon. Mogelijk zou het ook om speelgoed kunnen gaan. Het blijft speculeren, want veel fluitjes uit de middeleeuwen zijn er niet en er is historisch weinig over bekend.
Het archeologisch onderzoek vindt plaats in het kader van de herinrichting van de Marspoortstraat en Groenmarkt in Zutphen. Dit maakt deel uit van het programma Rivier in de Stad: www.zutphen.nl/rivierindestad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!