Nieuws

Burgemeester verbiedt seizoensopening De Graafschap

HEERENVEEN - De voetbalwedstrijd tussen sc Heerenveen en De Graafschap gaat vrijdag niet door. Burgemeester Tjeerd van der Zwan staat de wedstrijd niet toe omdat de politie staakt. Ook de wedstrijd tussen PEC Zwolle en SC Cambuur gaat vanwege de politie-acties niet door.
Met het duel sc Heerenveen - De Graafschap zou het nieuwe seizoen in de eredivisie van start gaan. Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd nu wordt gespeeld. Eventueel is komende dinsdag een optie, aldus De Graafschap.

Groot risico op trammelant

Van der Zwan kwam tot de beslissing na overleg met politie, het Openbaar Ministerie en sc Heerenveen. 'De politie heeft mij vanmorgen definitief geïnformeerd dat er bij de wedstrijd Heerenveen - De Graafschap echt geen politie-inzet zal plaatsvinden. Onder deze omstandigheden vind ik het vanuit het perspectief van openbare orde en veiligheid onverantwoord om deze wedstrijd door te laten gaan', zegt Van der Zwan tegen Omrop Fryslan.
'Zelfs voor een wedstrijd met een laag risicoprofiel is er inzet van politie echt noodzakelijk', aldus Van der Zwan. 'Het zou zo maar kunnen dat een aantal Graafschap-supporters zich in het centrum begeven. We hebben in de tweede seizoenshelft gezien wat dat betekent, met Feyenoord, Groningen, PEC Zwolle en Vitesse. Dan krijg je echt een groot risico op trammelant in het centrum. Dan heb je de politie gewoon nodig.'

Begrip voor politie-acties

Van der Zwan heeft begrip voor de politie-acties. 'Als je ziet waar de politie allemaal voor verantwoordelijk is, voor de veiligheid in onze samenleving. Ook voor deze voetbalwedstrijd, ook voor andere grote evenementen. En welke risico's ze dan lopen. Ze hebben al vier jaar lang geen loonsverhoging gehad, geen goede cao. Nou, dan kan ik wel begrijpen dat ze actievoeren.' Overigens is het zo dat als de politiestaking niet doorgaat, het duel alsnog wel doorgaat.
Verslaggever Richard van der Made over de afgelasting: