Nieuws

Achilles vol vraagtekens na metamorfose

Van het elftal dat twee jaar geleden nog bij de amateurs speelde, is bijna niets meer over. Achilles'29 onderging een ware metamorfose.
GROESBEEK - Van het elftal dat twee jaar geleden nog bij de amateurs speelde, is bijna niets meer over. Achilles'29 onderging een ware metamorfose.
Het is de grote vraag of de Groesbekers ook klaar zijn voor hun derde seizoen in de eerste divisie. Veel vertrouwde namen zijn vervangen door spelers die afkomstig zijn uit het amateurvoetbal. Het is geen uitgemaakte zaak dat de nieuwkomers de stap naar het betaald voetbal zonder meer kunnen zetten.

Rentree Meijers

Van het elftal waarmee Achilles jarenlang de topklasse verliet, zijn alleen Freek Thoone, Thijs Hendriks, Daan Paau en Daniël van Straaten nog over. Die laatste drie zijn momenteel geblesseerd. Levi Raja Boean en Nicky van de Groes waren er toen ook al bij, maar als reserves. En de trainer met wie de Groesbeekse club alle successen behaalde in het amateurvoetbal is na twee jaar terug: Eric Meijers, die geldt als een tactisch sterke trainer die spelers heel goed weet te raken.

Niet meer stil in de defensie

In het doel staat net als vorig seizoen Leon ter Wielen met de talentvolle Simon van Beers als back-up. Achterin ligt het probleem vooral op de rechtsbackpositie, waar ook nog naar versterking wordt gezocht. Daar komt voorlopig Mehmet Dingil terecht, maar die speelt liever centraal. En als Dingil niet beschikbaar is voor het centrum, is het daar ook krap bezet. Barry Beijer is voorlopig de rechter centrale verdediger en valt vooral op door zijn verbale kwaliteiten. Daar had Achilles dringend behoefte aan, omdat het vorig jaar vaak erg stil was in de Groesbeekse defensie. Migiel Zeller is de linker centrale verdediger en voor hem is er geen echte achtervang. Kenny Elders, overgekomen van NEC, is voorlopig de linksback, mede ook door de blessure van Nicky van de Groes. Maar ook Joey Dekkers kan op die positie uit de voeten.

Dringen op het middenveld

Op het middenveld is een hevige concurrentiestrijd gaande. Op rechts tussen Levi Raja Boean en Eef van Riel, op links tussen Jop van Steen en Joey Dekkers, die ook defensieve middenvelder kan spelen, net als Kürsad Sürmeli. En op tien mogen de uit de amateurs afkomstige Hielke Penterman en Boy van de Beek het uitmaken. Al zou het ook kunnen dat uiteindelijk Freek Thoone een linie terugzakt, dat deed hij vorig seizoen ook vaak. Penterman is op deze positie vooral sterk dankzij zijn loopvermogen en zijn neus voor de goal, waar Van de Beek echt het spel kan verdelen. En ook de jonge Omid Popalzay diende zich nadrukkelijk aan in de voorbereiding. Maar hoe de middenlinie ook wordt bezet, veel ervaring hebben de meeste spelers niet. Alleen Van Steen was een vaste keuze op eerste divisieniveau. Als Daniël van Straaten en Daan Paau terugkomen na hun langdurige knieblessures, wordt het helemaal dringen op het middenveld.

Garantie voor doelpunten en assists

Voorin is Freek Thoone een zekerheid, zeker nu Thijs Hendriks nog even ontbreekt. Als de vedette van De Heikant hersteld is van zijn knieblessure, is hij onomstreden en vormt hij normaliter een duo met Thoone dat garant staat voor doelpunten en assists. Tenzij de Limburger dus op tien wordt gezet. Brian Boogers geldt als de andere kandidaat. Hij scoort makkelijk, maar is verder erg licht. In de oefenduels kregen ook Sem Witteveen en Robin Deckers speeltijd, maar zij lijken voorlopig niet goed genoeg voor het eerste divisieniveau.

Gebrek aan ervaring

Kortom, de selectie van Achilles is in de breedte sterker geworden, maar een gebrek aan ervaring zou wel eens het grootste probleem kunnen worden voor de pioniers uit Groesbeek. De 20e en de 18e plaats van de eerste twee seizoenen moet in 2015/16 desondanks toch wel verbeterd kunnen worden.
Dit is de vierde en laatste in een reeks analyses over de Gelderse betaaldvoetbalclubs.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!