Nieuws

Waarom gaat poepen op vakantie zo moeilijk? En wat kunt u eraan doen?

Veel mensen hebben een probleem met poepen op vakantie. Het leidt soms tot een verstopping die dagen kan duren. Waar komt dat door en wat kunt u eraan doen?
ARNHEM - Veel mensen hebben een probleem met poepen op vakantie. Het leidt soms tot een verstopping die dagen kan duren. Waar komt dat door en wat kunt u eraan doen?
Wie op reis gaat, haalt alles uit zijn ritme. Dus ook zijn darmen. Dat kan flink wat problemen opleveren. Volgens bioloog Midas Dekkers kun je alleen naar de wc gaan als je je op je gemak voelt.
Je gaat op vakantie voor het avontuurlijke, mensen voelen zich niet veilig, hebben stress en daardoor moeite met poepen. Bovendien is de wc op vakantie soms vies of stinkt het toilet, wat voor veel mensen een probleem is.
Veronique de Bos van de Maag Lever Darm Stichting over het 'poepprobleem':

Weinig beweging, ander eten

Een ander punt is de beweging. Thuis doen mensen van alles, op vakantie is dat anders. Bij een verre reis zitten mensen lang in vliegtuig of auto en dat verstoort het ritme van de darmen. Ook een probleem is het voedingspatroon. Zeker in het buitenland worden vaak andere dingen voorgeschoteld dan thuis eet en dat kan de boel nog wel eens in de war brengen. Denk aan veel stokbrood in Frankrijk of heel veel rijst in Azië.

'Het wordt een bonk eikenhout'

En hoe langer het duurt, hoe groter het probleem. Als de drol langer in de dikke darm verblijft, wordt hij droger en komt het er moeilijker uit. 'Het wordt een bonk eikenhout', verklaart Dekkers. Wie al dagen niet naar het toilet is geweest, krijgt daar last van. Hevige buikpijn, maar zelfs ook het gevoel van hartklachten. Dit komt omdat iemands darmen zo vol zitten dat ze tegen alle andere organen aandrukken en die dus in de verdrukking komen.
Soms komt het ook doordat mensen het niet prettig vinden om op een andere wc te zitten. Op een camping waar iedereen ziet en ruikt, op een hotelkamer waar uw partner of kind wel erg dichtbij komt en in cafés of benzinepomp waar ook weinig privacy is. Daarnaast hebben veel mensen er moeite mee als iemand op ze staat te wachten.

Pers niet te hard

Tip: ga niet extreem hard persen als de ontlasting moeilijk komt, dat kan aambeien veroorzaken. Dit zijn uitgezakte en opgezwollen zwellichamen in de anus. Ze kunnen jeuken, pijn doen en een drukkend of brandend gevoel veroorzaken.

Wat kunt u doen aan moeizame ontlasting?

  • veel vocht drinken (met name water)
  • veel bewegen, dagelijks een half uur bewegen is goed voor de darmbeweging
  • stress vermijden
  • alles wat op de wc thuis lijkt, is meegenomen
  • privacy is belangrijk, zodat u zeker weet dat u niet gestoord wordt. Met name geluid is heel hinderlijk
  • laxeermiddelen gebruiken, dan glijdt het makkelijker weg
  • metamucil-poeders nemen. Die zijn gewoon te koop bij de drogist en bevatten veel vezels. Door het poeder iedere dag op te lossen in water en dat elke dag op te drinken, blijven de darmen goed aan het werk
  • zorg dat u minstens 25 gram aan vezels binnenkrijgt, om dezelfde reden. Denk aan bruin brood of rauwe vruchten. Of neem wat lijnzaad mee voor uw ontbijt
  • laat andere leden van het gezin even weggaan als uw naar het toilet gaat. Dit kan al zoveel rust geven dat de ontlasting vanzelf komt
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!