Nieuws

'Medewerkers aanmeldcentra in Zevenaar en Apeldoorn worden belaagd door asielzoekers'

Het gaat om intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen maar ook fysiek geweld.
Personeel van de vier aanmeldcentra voor asielzoekers, waaronder die in Zevenaar en Apeldoorn, wordt structureel geconfronteerd met agressief gedrag van asielzoekers. Het gaat om intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen maar ook fysiek geweld. Dat meldt de Volkskrant.
ARNHEM - Personeel van de vier aanmeldcentra voor asielzoekers, waaronder die in Zevenaar en Apeldoorn, wordt structureel geconfronteerd met agressief gedrag van asielzoekers. Het gaat om intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen maar ook fysiek geweld. Dat meldt de Volkskrant.
De krant heeft met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur verslagen van het interne meldsysteem voor veiligheidsincidenten boven water gekregen. Hieruit blijkt dat medewerkers van de aanmeldcentra in Apeldoorn, Zevenaar, Den Bosch en Ter Apel tussen 2012 en 2015 ruim 300 agressie-incidenten hebben gemeld.
Volgens de Volkskrant liggen de werkelijke cijfers nog hoger omdat Schiphol, waar een speciaal aanmeldcentrum is voor asielzoekers die met het vliegtuig komen, met een ander registratiesysteem werkt.

'Triest, maar cijfers vallen relatief gezien mee'

VluchtelingenWerk noemt het 'triest' dat medewerkers worden geconfronteerd met agressie. De organisatie wijst erop dat de vertoonde agressie van asielzoekers 'vaak tegen zichzelf is gericht', en dat de cijfers relatief gezien meevallen. 'Het gaat om ongeveer 100 meldingen per jaar, op 22.000 mensen die in 2014 asiel vroegen is dat een heel klein percentage.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!