Nieuws

EVO: 'Vrachtwagens uit Calais ook goed controleren'

Vluchtelingen breken dit soort containers open
Chauffeurs moeten vrachtwagens die uit Groot-Britannië komen via Calais ook goed controleren op verstekelingen. Dat zegt EVO, de brancheorganisatie voor vrachtvervoerders. Zondag werden in Duiven in een vrachtwagen 12 verstekelingen ontdekt. De vrachtwagen kwam uit Frankrijk.
ARNHEM - Chauffeurs moeten vrachtwagens die uit Groot-Britannië komen via Calais ook goed controleren op verstekelingen. Dat zegt EVO, de brancheorganisatie voor vrachtvervoerders. Zondag werden in Duiven in een vrachtwagen 12 verstekelingen ontdekt. De vrachtwagen kwam uit Frankrijk.
In Calais proberen vluchtelingen aan boord te komen van vrachtwagens die naar Groot-Britannië rijden. Daarbij gaan ze brutaal te werk en breken ze vrachtwagens open (zie video). Een chauffeur die verstekelingen vervoert kan in Engeland een boete krijgen van 2500 euro per verstekeling.

Controles op CO2

Bij de kanaaltunnel in Calais wordt streng gecontroleerd. Vrachtwagens en de lading worden gescand en gecontroleerd op CO2, wat kan duiden op verstekelingen. Desondanks proberen veel vluchtelingen de oversteek te maken.
'De Calais-helpdesk adviseert chauffeurs hun vrachtauto sowieso goed te controleren. Dat doen ze ook. We adviseren ze nu ook vrachtauto's te controleren die uit Calais komen (en dus naar het vasteland van Europa rijden, red.). Dat geldt overigens ook voor vrachtwagens uit Zuid-Europa en de Balkan', zegt Raymond Mens van EVO.