Nieuws

Agenten voeren actie: geen spoed, geen politie

Ruzie met de buurman over een privéparkeerplaats of overdag last van geluidsoverlast? U mag het zelf oplossen, want de politie komt vanaf maandag alleen in actie als de veiligheid direct in het gevaar is. De politie voert namelijk actie voor een betere cao.
ARNHEM - Ruzie met de buurman over een privéparkeerplaats of overdag last van geluidsoverlast? U mag het zelf oplossen, want de politie komt vanaf maandag alleen in actie als de veiligheid direct in het gevaar is. De politie voert namelijk actie voor een betere cao.
De politiebonden voeren al maanden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) beloofde 5 procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de nullijn waar de agenten al vier jaar op zitten, maar dat is niet genoeg voor de politiebonden die al maanden strijden voor een betere cao. 

Schermen met percentages

De minister liet eerder weten dat  hij het onbegrijpelijk vindt dat de politiebonden weer actie gaan voeren. De bonden vinden op hun beurt dat Van der Steur zich 'van de domme houdt en heel goed weet waarom de politie opnieuw actie voert'. Volgens de bonden schetst hij expres een vertekend beeld door met een percentage van ruim 5 procent te schermen. 
'Slechts 2,85 procent hiervan bestaat uit extra geld. De overige 2,2 procent is geld dat hij anders zou hebben uitgegeven aan pensioenpremies voor het personeel', aldus de bonden zondag in een gezamenlijke verklaring. 

Vrije weekenden

De bonden benadrukken dat het ze ook niet alleen om loonsverhoging is te doen voor de politiemensen. Ze willen afspraken maken over het behoud van de 21 vrije weekenden waar politiemensen nu nog recht op hebben. Ook willen ze dat de piketvergoeding van 1 euro bruto per uur omhoog gaat en dat het politiewerk veiliger en gezonder wordt gemaakt.