Nieuws

Vrouw die wordt verdacht van verduistering parochiegeld Lichtenvoorde komt niet opdagen

ZUTPHEN - Een voormalige penningmeester van de parochie St. Ludger in Lichtenvoorde zou maandag voor de rechter staan. De vrouw wordt ervan verdacht jarenlang geld van de parochie te hebben verduisterd.
Maar de verdachte ontbrak bij de zaak, omdat zij het volgens haar advocaat niet aan kon. Ook de confrontatie met haar parochie zou te veel zijn voor de vrouw.

Half miljoen euro

De fraude kwam eind 2011 aan het licht. De 48-jarige vrouw uit Lichtenvoorde zou in vier jaar tijd 561.000 euro van de St. Ludger parochie in Lichtenvoorde in eigen zak hebben gestoken. Het geld was door de kerkgangers bijeengebracht. Het geld zou met een valse sleutel zijn gestolen, onder meer met een valse bankpas. Wat de vrouw ermee gedaan heeft, is niet bekend. Ze is uit haar functie ontheven.

Rituele dans zinloos

Haar advocaat vindt dat het bedrag moet worden teruggebracht tot 238.000 euro, het bedrag dat zijn cliënt al zou hebben terugbetaald. Als de rechtbank daarmee niet akkoord zou gaan, wilde de advocaat voorwaardelijke verzoeken indienen. Er zou volgens hem een nieuw onderzoek noodzakelijk zijn, zoals het horen van alle bestuursleden van de parochie en een onderzoek naar de bankpasjes. Ook is er onduidelijkheid over vier ordners. "Deze rituele dans heeft niet veel zin, ik heb met mijn cliënte afgesproken dat we de zaak vandaag proberen af te doen. Dit is geen schikkingsonderhandeling, maar dan hoeven we niet jarenlang door te morren. Mevrouw heeft geen cent, haar huis is onder dwang van de bank al verkocht."

De verdachte wordt volgende keer gehaald

De officier van justitie kan zich niet vinden in het terugbrengen van het bedrag. De zaak zou dan moeten worden aangehouden. De rechtbank wilde eerst eisen dat de verdachte toch zou komen. Maar het besef was er wel dat zij op deze dag niet op komt dagen. De rechter-commissaris zal een regiezitting beleggen. De zaak wordt voor onbepaalde tijd aangehouden en de rechtbank wil ingelicht worden over de psychische toestand van de verdachte. Als ze op de volgende inhoudelijke zitting er niet is, wordt ze gehaald, zo liet de rechter nog weten.