Nieuws

Atalanta het meest gespot bij Tuinvlindertelling

De Atalanta
De Atalanta is de meest getelde vlinder van Nederland. De zwart-bruin-oranje vlinder staat bovenaan de lijst van de landelijke Tuinvlindertelling van de Vlinderstichting in Wageningen. Ook de dagpouwoog en het klein koolwitje laten zich veel zien.
WAGENINGEN - De Atalanta is de meest getelde vlinder van Nederland. De zwart-bruin-oranje vlinder staat bovenaan de lijst van de landelijke Tuinvlindertelling van de Vlinderstichting in Wageningen. Ook de dagpouwoog en het klein koolwitje laten zich veel zien.
Ook werden dit jaar opmerkelijk veel kolibrievlinders geteld, vlinders met een extreem lange tong die stil kunnen hangen voor een bloem en daarom sterk doen denken aan het gelijknamige vogeltje.
Opvallende afwezigen in de vlindertop-5 zijn de kleine vos (de winnaar in voorgaande jaren) en het bont zandoogje. Hun aantal is uitgedund door parasieten en doordat het relatief koud is geweest. De piek van deze soorten moet nog komen, verwacht een woordvoerster.
Het eerste weekend van augustus was het vlindertelweekend. Mensen worden jaarlijks gevraagd het aantal en de soorten vlinders in hun tuin door te geven. Dat kan via www.vlindermee.nl of www.tuintelling.nl en met de gratis app Vlindermee.
De opening van de Tuinvlindertelling 2015:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!