Nieuws

Erdi Huizenga niet in quarantaine, wel in spanning

Tropenarts Erdi Huizenga
De Apeldoornse tropenarts Erdi Huizenga zit in Sierra Leone in spanning: moet ze in quarantaine? Vooralsnog niet, dat meldt de Lion Heart foundation. De organisatie waar Huizenga voor werkt.
APELDOORN - De Apeldoornse tropenarts Erdi Huizenga zit in Sierra Leone in spanning: moet ze in quarantaine? Vooralsnog niet, dat meldt de Lion Heart foundation. De organisatie waar Huizenga voor werkt.
Vrijdag werd bekend dat in Sierra Leone vier Nederlanders uit voorzorg in quarantaine zijn geplaatst om een besmetting met ebola uit te sluiten. Het gaat om twee artsen en de vrouw en een kind van een van hen. Dat gaat om artsen die werkten in het Masanga Ziekenhuis.
Huizenga werkt ook in Sierra Leone, maar niet in het ziekenhuis waar iemand met ebola naar binnen werd gebracht. Ze hoeft nu dus niet, in tegenstelling tot vorig jaar, in quarantaine voor een mogelijke ebolabesmetting.
'Ze zit er niet bij, ze werkt in een ander ziekenhuis. Maar dat is wel dichtbij, maar op 50 à 60 kilometer van het ziekenhuis waar Huizenga werkt. En tropenartsen hebben natuurlijk wel onderling contact. We kunnen dus nog niet opgelucht ademhalen', vertelt Pien Bax, directeur van de Lion Heart foundation.

'Terug bij nul'

Bax hoopt dat de Apeldoornse tropenarts niet in quarantaine hoeft. Het is ook een flinke tegenslag voor het gebied in Sierra Leone. Dat was net 150 dagen ebolavrij. 'Nu kunnen we weer bij nul beginnen. We hadden net een goede stap vooruit gezet. Daarnaast kost dat ons weer meer geld. We moeten onze artsen ook weer extra beschermen', zegt de directeur.

Huizenga komt naar Nederland

Erdi Huizenga komt in augustus weer terug naar Nederland. Dan mag ze op verlof. 'Ik mag hopen dat dat doorgaat, ze werkt heel hard. Dus ze verdient wel wat rust', aldus Bax.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!