Nieuws

Het is vanavond blauwe maan, maar wordt de maan echt blauw?

Als u vanavond of vannacht naar de hemel kijkt, ziet u een blauwe maan. Voordat u naar de winkel rent om een sterrenkijker te halen is het wel handig om te weten dat de kleur van de maan niet verandert. © Flickr/different2unu
ARNHEM - Als u vanavond of vannacht naar de hemel kijkt, ziet u een blauwe maan. Voordat u naar de winkel rent om een sterrenkijker te halen is het wel handig om te weten dat de kleur van de maan niet verandert.
Toch is het een zeldzaam verschijnsel. Een blauwe maan is de tweede volle maan in één kalendermaand. Dit komt maar ééns in de twee a drie jaar voor.
Normaal gesproken hebben we één keer per maand volle maan, maar heel soms komt er ééntje bij. Onze kalender loopt namelijk niet helemaal gelijk met de maancyclus. Tussen twee volle manen zitten 29 dagen, terwijl onze maanden 30 of 31 dagen duren.

Wat een gekke naam

Er gaan veel verhalen rond over waar de naam 'blauwe maan' vandaan komt. In het Engels bestaat de uitspraak 'once in a blue moon', wat 'heel zelden' betekent. In 1883 zagen overigens veel mensen volgens de NASA echt een blauwe maan. Door de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa in Indonesië zaten er veel asdeeltjes in de lucht en daardoor leek de maan blauw.
Bovendien komt blauwe maan ook weer in de muziek terug. In 1934 kwam het nummer 'Blue Moon' uit. Onder anderen Elvis Presley, Frank Sinatra en Chris Isaak vertolkten het. De voetbalclub Manchester United gebruikt blue moon weer in het clublied. Ook in 1978 kwam het nummer weer terug in de bekende film Grease.

Kunnen we hem zien?

In Gelderland zal de blauwe maan goed te zien zijn. Vanavond klaart het volgens MeteoGroup in Wageningen breed op en vannacht blijft het helder in onze provincie.

De beste plek om te kijken

Heel simpel: vanavond en vannacht naar boven kijken. Er zijn ook diverse sterrenwachten in Gelderland. Bijvoorbeeld in Bussloo. Daar is de sterrenwacht vanaf 19:30 uur open.
Overigens als u echt een blauwe maan wilt zien dan kunt u natuurlijk altijd een blauw filter op uw sterrenkijker plaatsen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!