Nieuws

Hazen eten testveldjes voetbalgras kaal; jaren research naar de haaien

Het resultaat van tien jaar research - opgegeten en platgelegen door tientallen hazen. Daar baalt grasproducent Barenbrug van.
HOMOET - Het resultaat van tien jaar research - opgegeten en platgelegen door tientallen hazen. Daar baalt grasproducent Barenbrug van.
Het gaat om een gebied van 4 hectare met duizenden veldjes van 7,5 vierkante meter. Die worden ingezaaid met duizenden soorten gras. Daar zijn de hazen losgegaan.
Hoofd research Piet Arts vertelt: 'We testen in Homoet diverse grassoorten. Dat kost ons jaren en jaren voorbereiding door zaadveredeling, kruisen en schonen.' Doel is uit te zoeken welke grassoort de meeste opbrengst levert.

Bestand tegen droogte en ziekte

Wat maakt een gras commercieel interessant? Dat moet na maaien relatief veel opleveren, beter bestand zijn tegen droogte en kunnen groeien bij weinig bemesting. Ook moet het onkruidbestendig zijn en niet ziektegevoelig zijn. Dat wordt gemeten en bijgehouden.
Sommige soorten hebben veel suiker in zich. Met name op die grasjes zijn de hazen dol, vertelt Arts. 'We hebben altijd wel last van hazen, muizen en konijnen. Maar nu zijn er toch echt wel heel veel hazen. Die eten per perceel soms wel een vierkante meter op.'

Van het ene perceel naar het andere

Ze pikken de lekkerste perceeltjes eruit. 'We zaaien altijd een meervoud van een bepaald type; je ziet dat ze die allemaal kaalvreten. Is het ene stukje leeg, dan gaan ze over naar het volgende van hetzelfde type. Dat frustreert het onderzoek, want de opbrengst kan dan niet meer goed gemeten worden. 'De gegevens zijn dan statistisch niet meer relevant.'
Barenbrug heeft de provincie toestemming gevraagd om de hazenplaag door jagers te laten bestrijden. Dat mag. De geldelijke omvang van de schade is niet bekend.
Het bedrijf is een bekende leverancier van voetbalgras. Zo leverde het gras voor de WK's in Brazilië en Zuid-Afrika. Het bedrijf levert ook gras voor weilanden.