Nieuws

Kraan van Nederland in Driel krijgt grote opknapbeurt

De stuw bij Driel
De 'kraan van Nederland', ofwel het markante stuwcomplex bij Driel in de Nederrijn, is aan vernieuwing toe.
DRIEL - De 'kraan van Nederland', ofwel het markante stuwcomplex bij Driel in de Nederrijn, is aan vernieuwing toe.
Rijkswaterstaat is gestart met de voorbereidingen voor een grote opknapbeurt, die in 2021 klaar moet zijn, zo meldt de dienst donderdag. De stuwcomplexen zijn vijftig jaar oud. Tijdens de laatste inventarisatie bleek dat de waterbouwkundige en elektrotechnische installaties in de enorme bouwwerken verouderd zijn.

Met afstandsbediening

Rijkswaterstaat wil de complexen ook op afstand bedienbaar maken. Daarvoor wordt een centrale regelkamer op de stuw in Amerongen gebouwd.
Tijdens de renovatie worden onder andere sluisdeuren, schuiven en betonconstructies vernieuwd. Ook alle elektronica wordt gemoderniseerd. Het karwei gaat vele miljoenen euro's kosten.
De stuw bij Driel verdeelt het water van de Rijn over de Nederrijn, Lek, IJssel en uiteindelijk IJsselmeer. Dat is zowel voor de drinkwatervoorziening als voor de scheepvaart van essentieel belang.
De stuwen bij Amerongen en Hagestein zorgen aan de rand van de Randstad voor de bevaarbaarheid van Nederrijn en Lek en zodoende ook voor het Amsterdam-Rijnkanaal. Elk complex bestaat uit een sluis, een stuw, een vistrap en een bedieningsgebouw.