Nieuws

Nog één hagelbui en dan keert de zomer terug

Het is nu nog droog en de zon schijnt. Heerlijk zomerweer, zo lijkt het. Maar daar komt vandaag nog verandering in. © Pixabay
WAGENINGEN - Het is nu nog droog en de zon schijnt. Heerlijk zomerweer, zo lijkt het. Maar daar komt vandaag nog verandering in.
Later deze ochtend komen er opnieuw buien het land in. En daar kunnen wel eens flinke exemplaren van tussen zitten, met hagel en onweer. In de loop van de middag trekken de buien naar het oosten van onze provincie. Het zal waarschijnlijk ook niet warmer worden dan 17 graden.

Zomerhagel is geen winterhagel

Hagel lijkt iets typisch herfst- of winterachtig, maar in de zomer ontstaan hagelbuien ook vaak. Die komen vaak tegelijk met onweersbuien. Toch is dat niet dezelfde hagel. In de winter zijn het meer hagelkorrels. Die worden meestal niet zo groot als de hagelstenen in de zomer. Meteorologen maken dan ook onderscheid tussen hagel, soms zomerhagel genoemd, en korrelhagel, die vooral in de winter valt.

Zomer keert terug

Het weer hoort dus bij de zomer, maar toch voelt het niet als zomer. De warme temperaturen blijven ook uit. Alhoewel, tot dit weekend. Vrijdag wordt het al ietsje warmer. Ongeveer 19 graden (en het blijft droog) en zaterdag keren de zomerse temperaturen terug. Dan kunnen we rekenen op 21 tot 23 graden. Zondag wordt het nog warmer, dan halen we zelfs de 26 graden. Maandag kan het zelfs boven de 30 graden worden.