Nieuws

Waarom gaat de gasstoring in Oldebroek dagen duren?

OLDEBROEK - Monteurs van netbeheerder Liander zijn donderdagochtend met het schoonmaken van de gehavende gasleiding in het buitengebied van Oldebroek. Door een storing zitten bewoners in de postcodegebieden 8095 en 8096 waarschijnlijk dagen zonder gas.
Het probleem ontstond woensdagochtend door een breuk in de waterleiding op de hoek Bongersweg-Vreeweg Door de kracht van het water begaf de naastgelegen gasleiding het ook, waarna die volstroomde met water en modder. Hoe de waterleiding kon knappen, is niet bekend. Volgens woordvoerder Karen Nitschke van Liander is het lek niet ontstaan door graafwerkzaamheden.
Alle gedupeerden zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Ook hebben monteurs bij hen de gashoofdkraan dichtgedraaid.

Waarom gaat het zo lang duren?

Al het natte zand dat in de gasleiding is terechtgekomen, kan er niet zomaar uit worden gespoten. De rotzooi zou dan bij de mensen thuis uit de leidingen spuiten. De leidingen moeten stukje voor stukje worden leeggezogen. Daarom zal op veel plekken worden gegraven om bij de leidingen te kunnen.

Kom je in de problemen als je geen gas hebt?

Zo'n gasstoring is vervelend. Zonder gas kun je bijvoorbeeld niet warm douchen. 'Mensen zullen even moeten improviseren', zegt Nitschke. Liander en de gemeente bekijken nog of ze iets voor de getroffen bewoners kunnen organiseren. Op de Mulligenweg 6 is een informatiepunt ingericht, waar mensen vragen kunnen stellen over de gasstoring. Vanochtend om 08.00 uur gaat het open.
Hendrik en Jennie Leusink, die ook last hebben van de storing, vinden het helemaal niet erg. 'Mensen moeten niet zo zeuren. Als je geen warm water hebt om je mee te wassen, ach, dan doe je het toch gewoon met koud water? Wij hebben geen waterleiding en halen nog water bij de pomp. Met koud water wassen is gezond', zeiden de Oldebroekers woensdagavond tegen een verslaggever van Omroep Gelderland.

Komt dit vaker op deze schaal voor?

Gaslekken zijn er vaak in Gelderland, maar die zijn meestal binnen een dag opgelost. Vorig jaar waren er twee vergelijkbare gevallen in Apeldoorn, alleen waren die grootschaliger. In de wijk De Sprenkelaar zaten in juni zo'n 1300 huishoudens een week zonder gas, nadat een water- en gasleiding waren beschadigd. Een half jaar later, in december, werd de wijk Anklaar getroffen door een gasstoring. Daar moesten ruim 500 huishoudens en bedrijven het bijna een week zonder gas stellen.

Worden gedupeerden gecompenseerd?

Ja, Liander betaalt een schadevergoeding: 35 euro wanneer u langer dan 4 uur zonder gas of stroom heeft gezeten en 20 euro extra voor elke 4 uur erbij (na 8 uur, 12 uur, etc). Liander heeft daar een speciaal potje voor. Het geld wordt binnen tien weken automatisch overgemaakt. De gedupeerden van de gasstoring vorig jaar juni in Apeldoorn kregen gezamenlijk bijna een miljoen euro schadevergoeding.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!