Nieuws

Wat doen Gelderse gemeenten om wateroverlast door hoosbuien aan te pakken?

ARNHEM - Veel gemeenten in Gelderland hebben de afgelopen jaren forse maatregelen genomen om het toenemende aantal hoosbuien op te vangen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting RIONED uit Ede.
Zo had Opheusden vorig jaar juli te kampen met straten en huizen die onder water liepen en een bibliotheek die forse waterschade opliep. Een wolkbreuk zorgde voor een grote ravage. In 4 uur tijd viel meer dan 80 mm regen, ruim acht volle emmers op elke vierkante meter.
Brandweer pompt water weg in Opheusden

Half miljoen

Vorige maand besloot de gemeenteraad om een half miljoen euro beschikbaar te stellen om toekomstige wateroverlast te voorkomen, onder andere door het aanleggen van een afvoer. Inwoners van Opheusden maken zich nog steeds zorgen, omdat de werkzaamheden naar verwachting pas eind september van start gaan.

Stoepranden weggehaald

Eind juli vorig jaar was er ook grote wateroverlast in Arnhem. Zo liep de tunnel bij station Presikhaaf onder, evenals de kelder van station Presikhaaf. Volgens een woordvoerder van de gemeente is Arnhem bezig met een actieplan wateroverlast, dat over enkele weken naar de gemeente gaat. Wat nu al gebeurt, zijn kleinschalige maatregelen. Zo zijn stoepranden bij Park Sonsbeek weggehaald, zodat overtollig water het park in kan stromen en niet op de weg komt te staan. Bij wegwerkzaamheden wordt met de helling van de weg ook rekening gehouden met wateroverlast.
(foto: Björn Kummeling)
Stichting RIONED in Ede deed onderzoek bij gemeenten welke maatregelen zij hebben genomen. Veelvoorkomende aanpassingen zijn de aanleg van aparte regenwaterriolen, het weghalen van obstakels op straat die de afstroming belemmeren (zoals verkeersdrempels) en extra kolkenreiniging.

Verstening tegengaan

Directeur Hugo Gastkemper van RIONED wijst erop dat mensen zelf ook wat kunnen doen. Hij wijst op de verstening in tuinen, waardoor water niet weg kan zakken. Hij pleit ervoor om een groenstrook of een strook grind in de tuin aan te leggen of waterdoorlatende stenen te gebruiken.
Hugo Gastkemper over maatregelen van gemeenten tegen wateroverlast:

Water op straat hoort erbij

Maar, stelt Gastkemper, water op straat in de zomer hoort erbij. En het is bovendien geen groot probleem: het water ligt te wachten op afvoer en loopt vrij snel weer weg,
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!