Nieuws

125e sterfdag Van Gogh: leeft de schilder nog in Gelderland?

Close-up Van Gogh
Het is vandaag precies de 125e sterfdag van schilder Vincent van Gogh. Op 29 juli 1890 blies hij zijn laatste adem uit in Auvers-sur-Oise, Frankrijk. Gelderland doet van alles om hem te eren, maar leeft de schilder nog bij de inwoners van onze provincie? © Flickr
OTTERLO - Het is vandaag precies de 125e sterfdag van schilder Vincent van Gogh. Op 29 juli 1890 blies hij zijn laatste adem uit in Auvers-sur-Oise, Frankrijk. Gelderland doet van alles om hem te eren, maar leeft de schilder nog bij de inwoners van onze provincie?
Om Van Gogh te herdenken wordt vandaag in het Kröller-Müller museum in Otterlo een speciale film over de schilder getoond. Het museum heeft namelijk een grote collectie van Van Gogh. De film 'Life and death of Vincent van Gogh' is gemaakt door de Australische regisseur Paul Cox. Hij werd geboren in Nederland en kreeg inspiratie voor deze film toen hij in 1986 voor het eerst het 'Zelfportret' van Van Gogh zag in het Kröller-Müller. 'Ik wilde een film maken vanuit het standpunt van Vincent, waarbij ik hem liet spreken en waarbij ik hem op de voet volgde', aldus Cox. De zus van Cox werkte ook mee aan de film. 'Er blijken nog altijd veel mensen en kunstenaars te zijn die zich door de schilder laten inspireren. De film draait al een tijdje, maar is in New York, Vancouver en Arnhem goed bezocht, vertelt Angeline Bremer - Cox. Het verhaal is gebaseerd op brieven die zijn geschreven door Van Gogh. 'Dat zijn heel beeldende brieven, dat werkte ook mee.' De film draait van 13.00 uur tot 15.30 uur. Wilt u de film zien? Hij is gratis voor iedereen met een geldig entreeticket voor het park en museum.

Het blijft een grote publiekstrekker

Mandy Vermeer van het Kröller-Müller heeft geen idee of ze drukte moet verwachten vandaag bij de film. 'We hebben er wel veel aandacht aan besteed. Het ligt er ook aan of mensen geïnteresseerd zijn in de oude en bijzondere film.' Dat lijkt wel goed te komen, want de speciale tentoonstelling rondom de werken van Van Gogh dit jaar loopt goed, zegt Vermeer. 'Er zijn nog steeds mensen die graag naar Van Gogh komen kijken. Het blijft een grote publiekstrekker. De bezoekersaantallen lopen goed en we krijgen veel lovende reacties.'

Van Gogh ligt op straat

In Arnhem wordt ook stilgestaan bij de eigenzinnige schilder. Daar zijn begin deze maand, op het World Streetpainting Festival, 3D-tekeningen gemaakt in het teken van Van Gogh. Van Gogh leeft hier nog letterlijk voort op straat. De kunstwerken zijn nog tot en met 7 september te bewonderen.

125.000 zonnebloemen te bewonderen

Van Gogh maakte in zijn tijd als kunstenaar een serie stillevens over zonnebloemen. Om een van de bekendste kenmerken van de schilder tot uiting te brengen plantte de gemeente Ede symbolisch 125.000 zonnebloemen in de gemeente. Deze zonnebloemen zouden in juli in volle bloei moeten staan en  daardoor zal Ede zijn veranderd in een eerbetoon aan Van Gogh.
Foto: WikiCommons
Maar in Gelderland werden er niet alleen zonnebloemen geplant. Bij de ingang van het Kröller-Müller museum werden vorig jaar 17.000 tulpenbollen geplant ter ere van het Van Goghjaar 2015. 'Dat gaf een sfeervol gezicht', zo zegt Vermeer van het museum. 'De tulpen zijn nu alleen alweer uitgebloeid.'

Slaapkamer Van Gogh in de tuin is groot succes

In de Tuinen van Appeltern staat het Tuinenfestival dit jaar in het teken van 'Een tuin voor Vincent.' En dat is een doorslaand succes, zo zegt Debby van De Tuinen van Appeltern. 'Mensen komen specifiek op bezoek voor deze tuinen. We krijgen er een hoop leuke reacties op. Er zijn ook mensen die specifiek de tuinen komen fotograferen.' De medewerkster merkt dan ook een toename van het aantal bezoekers. 'Hoeveel het er precies zijn, kan ik niet zeggen.'

We eten graag het eten van de schilder

Uit de schilderijen van de schilder is opgemaakt wat hij graag at en dronk in zijn leven. Daarop zijn verschillende restaurants in Gelderland aan de slag gegaan met speciale Van Gogh menu's.
In Ede, Otterlo, Bennekom, Arnhem, Apeldoorn en Lunteren zijn de meeste restaurants menu's gebaseerd op het eten van Van Gogh. En daar genieten wij met zijn allen van, maar we komen niet specifiek voor de menu's, zo vertellen medewerkers van Grand Café Hotel Kruller en Restaurant de Waldhoorn in Otterlo. 'De menu's worden wel goed verkocht. Meer omdat het een thema is. Mensen die al in het Kröller-Müller zijn geweest zien al een hele dag Van Gogh. Dus dan nemen ze ook een Van Gogh-biertje en een Van Gogh-menu bij ons', volgens een medewerker van De Waldhoorn.
Daarnaast zijn er ook bedrijven die workshops geven in het koken aan de hand van de smaakprofielen van Van Gogh. Dat doet het bedrijf Ede aan de KOOK. 'Ja, deze workshops worden goed bezocht. Ik krijg enorm veel reacties. We geven wel vaker workshops aan de hand van thema's, maar deze workshop slaat goed aan. Je hebt ook veel te vertellen over van Gogh.'

Iedereen is Van Gogh

Volgens een medewerker van Grand Café Hotel Kruller in Otterlo komen er veel mensen naar Otterlo en vragen dan: 'Wat is er hier aan de hand? Er staan overal schilderijen in de tuin.' Dat klopt ook, want de inwoners van Otterlo hebben allemaal een palet gekregen waarop ze hun eigen 'Van Gogh' mogen maken. Heel Otterlo is dus versierd met schilderijen. 'Iedereen heeft geschilderd, wij ook. Er is daarnaast ook een rondleiding langs alle schilderijen in Otterlo', aldus de medewerker.

Doeken populair in Hoenderloo

Het antwoord op de vraag of Van Gogh nog leeft in Gelderland, lijkt in Hoenderloo wel helder genoeg. Daar hing de dorpsraad maanden geleden enkele doeken op met schilderijen van Van Gogh, maar die bleken populair. Twee van die doeken werden vrij snel gestolen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!