Nieuws

Gelderse asiels puilen uit met ongewenste dieren, vooral kittens

ARNHEM - Het is topdrukte in de Gelderse dierenasiels. Nog steeds dumpen veel mensen hun hond, kat of konijn omdat het dier niet mee kan of mag op vakantie. Veel dierenasiels in de provincie hebben hun handen vol aan ongewenste dieren.
'Vooral kittens', zegt Karin Tabak van asiel De Kuipershoek in Apeldoorn. De organisatie vangt 317 katten, waarvan 200 kittens, en 41 konijnen en 19 honden op. 'De 200 kittens zitten bij 50 gastgezinnen, zodat het asiel niet een grote besmettingshaard wordt.' Tabak denkt dat dit grote aantal deels te maken heeft met het feit dat veel mensen hun kat niet laten helpen. 'Dat zorgt voor veel kittens.'

'Niet gerekend op drachtige konijnen'

Dit jaar heeft het Apeldoornse asiel voor het eerst ook een knaagdierenopvang, waar 26 konijnen worden opgevangen. 'Maar toen kwamen we er achter dat een aantal konijnen drachtig was, en nu hebben we er dus ook 15 jonge konijntjes bij. Daar hadden we niet op gerekend', zegt Tabak.

Ziek en ongecastreerd

Ook bij De Hof van Ede is het druk. 'Zoals iedere zomervakantie', verzucht manager Hanneke van Schaik. Het gaat in Ede vooral om kittens, net als in Apeldoorn. Van Schaik: 'De meeste hebben niesziekte. Daar moeten ze voor worden behandeld en ze moeten worden 'geholpen'.'
Er worden nog steeds dieren binnengebracht, maar in de zomervakantie worden ook minder dieren geadopteerd. Dat zorgt voor extra drukte en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.'Pas na de vakantie, rond september, gaan mensen weer nadenken over adoptie', aldus Van Schaik.