Nieuws

Gelderse bloemenkwekers ongerust na berichten over Russische boycot om beestjes

BRUCHEM - Rusland zou vinden dat er teveel schadelijke diertjes in onze exportbloemen zitten. De afgelopen weken zijn er geruchten over een boycot. LTO Nederland zegt dat niet uit te sluiten is dat die beestjes er inzitten. Zeker is dat het nieuws zorgt voor onrust onder Gelderse bloementelers.

'Politiek spelletje'

Eén van hen is chrysantenteler Hein van Wordragen uit Bruchem: 'Een boycot heeft gevolgen. Het leidt altijd tot een verminderde afname. Eerst hadden we de crisis in de Oekraïne en nu deze boycot. Daar zitten we absoluut niet op te wachten.' Van Wordragen kweekt per jaar dertien miljoen chrysanten. Daarvan gaat 10 procent naar Rusland.
'Ik denk zeker dat het een politiek spel is en ik geloof dat de dreiging met een boycot nu gaat doorzetten. Uiteraard hoop ik dat dat van korte duur zal zijn', zegt Van Wordragen.

Tripsen en witte vliegen

In onze teelbloemen kunnen witte vliegen en de zogenoemde tripsen zitten. Nico van Ruiten van LTO Glaskracht: 'Tripsen zijn hele kleine beestjes die aan bloemblaadjes en groeipunten eten. De Russische plantgezondheidsdiensten zijn strenger op de aanwezigheid van die beestjes dan de Europese en dus worden zendingen naar Rusland al extra gecontroleerd.'
Luister hier het gesprek dat presentator Frank van Dijk had met Nico van Ruiten:

Geruchtenmachine

Het gerucht over de boycot komt van persbureau Bloomberg, maar is nog niet niet door de officiële Russische instanties bevestigd.
Maarten Leseman van LTO Nederland zegt dat een interview dat hij vorige week gaf aan het persbureau uit de context is gehaald. 'Dit gerucht kwam tegelijkertijd met nieuws over het MH17-tribunaal en ik sloot een politiek motief voor een mogelijke boycot niet uit. Dat had ik misschien wat voorzichtiger moeten formuleren. Beestjes in de bloemen zijn niet uit te sluiten, hoewel we in Nederland erg schoon werken.'

Veel diertjes in Nederlandse bloemen

Dat een trips meegaat in een bloemzending, is ook volgens Van Ruiten nooit uit te sluiten. 'Nederlandse telers proberen een zo schoon mogelijke zending naar Rusland te sturen, maar het kan altijd voorkomen.' Volgens de LTO-woordvoerder werd het beestje in de laatste maanden in veel bloemzendingen aangetroffen. Een groot deel daarvan kwam uit Nederland.

Voortdurend probleem

Of de waarschuwing vanuit Rusland in het verlengde ligt van de huidige Russische fruit- en groenteboycot, weet Van Ruiten niet. 'Dit probleem speelt al veel langer. Als je kijkt naar de aanwezigheid van de trips in bloemen, dan hebben ze wel een punt. Vooralsnog gaat de handel gewoon door, maar we moeten wel extra maatregelen nemen.'
Foto: Nico van Ruiten

Export loopt al flink terug

Nederlandse fruit- en groentetelers worden al langer door Rusland geboycot naar aanleiding van Europese sancties tegen Rusland. Voor de mogelijke bloemenboycot wordt daarom ook al snel gezocht naar een politieke verklaring.
De export van bloemen is de afgelopen maanden al teruggelopen. In de eerste maanden van dit jaar liep de export met 25 procent terug naar ruim honderd miljoen euro. Daarmee staat Rusland voorlopig op een achtste plaats in de lijst van afzetmarkten voor bloemen en planten. Vorig jaar stond het land nog op een vierde plaats.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!