Nieuws

Het is van rubber en het is van Hevea. Maar wat is het toch?

'Een zeer curieus object'
De bekende Hevea-laarsjes zijn er te zien. En onder meer afwashandschoenen en gymschoentjes. Maar wat is toch dat voorwerp dat in de vitrine ligt?
DOORWERTH - De bekende Hevea-laarsjes zijn er te zien. En onder meer afwashandschoenen en gymschoentjes. Maar wat is toch dat voorwerp dat in de vitrine ligt?
In kasteel Doorwerth, waar een kleine tentoonstelling is te zien over de geschiedenis van rubberfabriek Hevea en het dorp dat zijn naam daaraan ontleent (Heveadorp), hebben ze geen idee.
Het lijkt op een brede riem, met gaatjes erin en twee opstaande stukken rubber. 'We willen het graag weten. Het is een zeer curieus object', zegt samensteller Camille Courbois.
De expositie is samengesteld uit de Hevea-collectie van Marcel Willemsen, van doe-het-zelf-zaak Hubo in Doorwerth. Tot en met 1 november is de tentoonstelling in kasteel Doorwerth te zien.

Update:

Diverse lezers melden dat het werd gebruikt om de achterpoten van vee te beschermen. Dank voor de reacties! Als een koe een groot uier heeft met lange spenen en erop gaat staan, dan beschadigt zij haar spenen. Door de klauwbeschermer is daar minder kans op, meldt Jan Gerritsen. In de Zeeuwse krant Eilanden-nieuws stond in 1967 al een advertentie voor de klauwbeschermer. Die kostte toen 6,95 gulden per paar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!