Nieuws

Schade zomerstorm 13 miljoen euro: brandweer bijna 1800 keer eropuit in Gelderland

ARNHEM - De storm die zaterdag over Nederland raasde, heeft volgens de eerste prognose 13 miljoen euro aan schade aangericht.
Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat het bedrag verder oploopt, omdat nog niet alle schademeldingen binnen zijn.
Hulpdiensten in Gelderland rukten sinds zaterdag bijna 1800 keer uit. De brandweer in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland ging op 1278 schademeldingen af. In Gelderland-Midden waren dat er 376, terwijl het met 145 meldingen in Gelderland-Zuid redelijk rustig bleef. 
Woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars Rudi Buis verklaarde onlangs bij Omroep Gelderland: 'We adviseren familie, vrienden en buren van mensen die op vakantie zijn, is om een kijkje te nemen bij het huis van de vakantiegangers.' Ook tegen inbraak helpt dat. 'Als een grote tak voor het huis blijft liggen, geeft dat wel aan dat er iemand niet thuis is'.
De ‘julistorm’ is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting voor enkele miljoenen euro’s schade, eind maart leidde een ‘lentestorm’ tot circa 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen.
Op het spoor tussen Putten en Nunspeet raakte de bovenleiding beschadigd:

Wanneer is iets volgens verzekeraars een storm?

Er is sprake van een storm als de windsnelheid op een punt in Nederland gedurende minimaal 10 minuten boven de 75 kilometer per uur uitkomt. Dit komt overeen met windkracht 9 op de schaal van Beaufort. Tussen 2000 en 2014 is dit 75 keer voorgekomen. Dat komt neer op gemiddeld ruim vijf stormen per jaar.

Wat kost dit?

Gemiddeld per jaar zorgen stormen voor een schadebedrag van rond de 50 miljoen euro, meldt het Verbond van Verzekeraars. Het verbond heeft uitgerekend dat hagel gemiddeld voor 35 miljoen euro schade per jaar veroorzaakt. 20 miljoen is de schade bij ‘gewone’ hagel en 15 miljoen wordt veroorzaakt door extreme hagel.

Welke schade is gedekt?

Stormschade aan auto's wordt doorgaans gedekt na schade door afgebroken takken, rondvliegende dakpannen en andere zaken die leiden tot schade aan uw eigendommen. Wie alleen een WA-dekking heeft voor de auto, is niet verzekerd tegen stormschade. In dat geval bent u alleen gedekt voor schade die u zelf veroorzaakt aan een ander. Schade aan tent of caravan is via een reisverzekering te regelen.

Heb ik eigen risico?

Met een beperkt- of volledigcascoverzekering bent u verzekerd en dan heeft een claim doorgaans geen gevolgen voor de premie. Voor stormschade geldt een ander eigen risico dan voor andere schades. Dit kan oplopen tot 250 euro. Voor wie nauwelijks schade heeft, is het niet altijd zinvol om schade te claimen.

Hoelang duurt het voordat ik mijn geld krijg?

Wie een kleine schade heeft, moet doorgaans enkele dagen wachten, zegt het Verbond van Verzekeraars. Is de schade groter, dan duurt het uitbetalen wat langer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!