Nieuws

Nietsdoenbeheer maakt van bos bij Arnhem een oerbos

ARNHEM - De natuur mag in het bos De Waterberg zijn gang gaan nu de gemeente het bos heeft aangewezen als oerbos. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar wat is een oerbos eigenlijk?
In het bos de Waterberg in Arnhem-Noord wordt vandaag een informatiebord onthuld. De Waterberg is namelijk aangewezen als plek om uit te groeien tot oerbos. In totaal gaat het om een gebied van 80 hectare.
De meeste mensen denken bij een oerbos aan het tropisch regenwoud of - dichter bij huis - de noordelijke wouden in Scandinavië.
Volgens Wikipedia is een oerbos een oorspronkelijk bos dat zich zonder (veel) menselijke invloed heeft ontwikkeld en zich handhaaft en dus te beschouwen is als wildernis. In Europa zijn de oerbossen, afgezien van kleine stukken, grotendeels verdwenen.

Beekbergerwoud is laatste 'wildernis'

Het Beekbergerwoud bij Apeldoorn en Klarenbeek wordt gezien als het laatste stukje oerbos van Nederland. Maar of dat helemaal terecht is daar zijn de meningen over verdeeld. Al sinds 1871 is het gebied gekapt en weer aangeplant voor de landbouw.
Een paar jaar terug is Natuurmonumenten de landbouwgrond gaan veranderen. De bestaande greppels en sloten zijn dichtgegooid, daarvoor in de plaats kwamen er poelen en werden er bomen geplant.
Natuurorganisaties doen pogingen door een nietsdoenbeheer het natuurlijke bos 'terug' te ontwikkelen. Dat doen ze door originele oude bomen en struiken aan te planten. In het bos De Waterberg zijn al bijzondere natuurwaarden aanwezig.
De gemeente wil door niet of weinig beheer het bos laten uitgroeien tot een oerbos. Dat duurt jáááren.