Nieuws

MH17 een jaar na dato: 14 lege plekken in Gelderland

ARNHEM - Veertien namen, veertien maal een leegte die nooit meer wordt opgevuld. Gelderland staat vrijdag, een jaar na dato, stil bij de ramp met vlucht MH17.
In de aanloop naar de nationale herdenking in Nieuwegein blikt Omroep Gelderland terug op gebeurtenissen waarbij slachtoffers het voorbije jaar werden herdacht.
Het meest vers is de crematie van de 12-jarige Rowen Bats uit Zutphen. Die was op 4 juli. Zo'n 500 mensen verzamelden zich bij crematorium De Omarming, onder wie veel klasgenootjes en jongens van zijn voetbalclub FC Zutphen. In een erehaag wachtten zij de rouwauto op, die onder begeleiding van twee politiemotoren aankwam.

Monument bij skatebaan

Vrijdag wordt bij de skatebaan op de Canadasingel in Zutphen een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen jongen onthuld. Rowen was vaak op de skatebaan in de wijk Leesten te vinden. Op 7 november werd Rowen herdacht op zijn school, de Lea Dasbergschool. Zijn zusje Kyleigh onthulde een herinneringsmonument, een lijst met een foto en een gedicht. Het hangt in de hal van de school.
Duiven en Apeldoorn denken vrijdag aan het samengestelde gezin van Rob van de Kraats (50), Barbara de Bruin (46), Lorenzo van de Kraats (18) en Huub van Vreeswijk (17) uit Duiven. Huub voetbalde in Apeldoorn bij WSV. De club organiseerde begin september een herdenkingswedstrijd tussen het team van Huub, WSV B7 en dat van B3 van Groen Wit, ook uit Apeldoorn.

Stille tocht

Honderden familieleden, vrienden en bekenden woonden een week na de ramp een stille tocht bij voor het samengestelde gezin. Ruim 200 witte ballonnen werden opgelaten. Daarna werden bloemen gelegd. Aan de stille tocht deden volgens de organisatie ruim 700 mensen mee.
Een condoleanceregister lag onder meer in Gendringen in het gemeentehuis van Oude IJsselstreek. Tientallen mensen tekenden na het omkomen van Hannah Meuleman het register voor de oud-inwoonster van Sinderen. De gemeente heeft het register daarna overgedragen aan Hannahs ouders.
De Achterhoekse was 17 juli 2014 samen met haar vriend Pieter Huijbers op weg naar Bali. Pieter was voetballer bij Trekvogels in Nijmegen, en speelde in het tweede. De spelers van het eerste en het tweede elftal en een aantal bestuursleden hielden 3 augustus een sobere en ingetogen herdenking.

Nooit meer nummer 2

Het shirt met rugnummer 2, waarmee Pieter speelde, hangt in het clubhuis. Trekvogels 2 heeft besloten nooit meer met dit rugnummer te spelen. Pieters vriendin Hannah studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. De faculteit sociale wetenschappen had ook een condoleanceplek ingericht. Bij de ramp kwamen totaal zes (oud-)studenten van deze universiteit om.
Michaël Niewold verloor zijn broer Tallander uit Brummen. Niewold werkt op de nieuwsredactie van RTL in Hilversum. Op 22 december 2014 stond hij stil bij de dood van Tallander: Op de site van RTL NIeuws schrijft hij:
'Iets langer dan een maand geleden zat ik op Bali, waar een vriend van mijn broer Julian me drie uur lang met een mechanische naald speldenprikken uitdeelde. Ik liet een tatoeage zetten. Iets waarvan ik vijf maanden geleden niet had gedacht dat ik het ooit echt zou doen. Zo groot, en op die plek. Maar hij staat er wel. Het is een uiting van de onlosmakelijke band tussen familieleden, de bloedband. In de band staan de Indonesische woorden 'satu darah'. Dat betekent, letterlijk vertaald, 'één bloed'. Het is de band die mijn broer Tallander wilde zetten tijdens zijn vakantie op Bali, afgelopen zomer. Het is daarmee ook een soort van rouwband geworden, zo een die voetballers om hun mouw dragen ter nagedachtenis aan een gestorven clubicoon.'
De volledige tekst is hier te lezen; de vader van Michaël en Tallander las tijdens de herdenking op 10 november in de RAI in Amsterdam samen met 29 andere nabestaanden de 298 namen van de slachtoffers van MH17 voor, waaronder die van zijn eigen zoon.

Doesburg

De nabestaanden van Barry Kooijmans uit Doesburg en zijn gezin maakten een herinneringssite. De site www.barryenapril.nl is inmiddels niet meer online. Bij de Arnhemsche Hockeyclub was na de vliegramp een plekje ingericht voor Barry, April, Mira (12) en Isa (10) Kooijmans, waar ook het condoleanceregister getekend kon worden. Op 13 augustus was er een bijeenkomst in de Grote Kerk in Doesburg.
Het overlijden van Petra van Eldijk veroorzaakte een schok bij volleybalvereniging Trivos uit Wijchen. Op de website van de club schrijft voorzitter Mark Schouten: 'Petra heeft zich lange tijd met hart en ziel ingezet voor onze club. Onze gedachten gaan nog altijd uit naar iedereen die Petra lief had en haar moet missen, in het bijzonder haar kinderen Nils en Kirsten.'
Dochter Kirsten Koch blikte in de Gelderlander van 25 oktober terug op de dag die haar leven voorgoed veranderde.
Het veertiende Gelderse slachtoffer was Dafne Nieveen (37). De vrouw was op familiebezoek geweest in Nijmegen, nadat ze jaren daarvoor was verhuisd naar Perth in Australië. Daar werkte ze onder meer als lerares. Op deze condoleancesite staan mensen stil bij haar overlijden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!