Nieuws

Eerste koopzondag in Ede, maar aanstichter Mediamarkt blijft dicht

EDE - De gemeente Ede staat de koopzondag bij winkels in het centrum vanaf dit weekend al toe. Vandaag wordt het raadsbesluit van donderdag bekrachtigd.
'Winkels die zondag open willen, mogen dat doen', bevestigt woordvoerder Henk Faas. Winkels zijn toegankelijk van 12:00 tot 17:00 uur.
Voorvechter van de koopzondag in Ede-centrum is vestigingsmanager Edwin Koekoek van Mediamarkt. Maar uitgerekend het warenhuis in consumentenelektronica blijft zondag dicht. 'Ik wacht tot volgende week. Ik moet zoveel regelen, ook qua voorpublicaties en zo. Ik wil bovendien niet voor de muziek uit rennen.'

'Eerste koopzondag wordt mislukking'

Wie ook afwacht, is Theo Hofstede van boekhandel Het Paard van Troje. 'Ik wil eerst weten of er meer collega's opengaan. Het zou zinloos zijn om in je eentje open te zijn.' Hofstede denkt dat de eerste officiële koopzondag 'een mislukking wordt'.
Filiaalmanager Frank van der Laan van kledingwinkel Chasin' doet de deuren waarschijnlijk open. 'We staan dan met zijn tweeën in de winkel', vertelt hij. 'Maar omdat het de eerste keer is, verwacht ik er voor dit weekend weinig van. Dit moet groeien.'
De kwestie rond de koopzondag heeft Ede tot op het bot verdeeld. Verslaggever Jan Sommerdijk peilde in Ede, daags nadat op het stadhuis de kogel door de kerk was gegaan, de meningen op straat.

Vlees noch kaas

Veel winkels blijven sowieso op alle koopzondagen dicht, zoals slager en kaashandel Het Schaffelaartje. 'Vanuit mijn grondslag is de zevende dag een rustdag en daar houd ik mij aan', zo reageert eigenaar Gijs Koolmees.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!