Nieuws

Plan voor landende parachute als monument op Ginkelse Heide bij Ede

Op de Ginkelse Heide bij Ede komt mogelijk een nieuw monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een enorm groot beeld van een net gelande parachute.
EDE - Op de Ginkelse Heide bij Ede komt mogelijk een nieuw monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een enorm groot beeld van een net gelande parachute.
 Het plan is bedacht door het Platform Militaire Historie Ede.
Tijdens de operatie Market Garden landden op 17 september 1944 ruim 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede. De paradropping wordt jaarlijks herdacht met een groot evenement. Honderden soldaten maken dan dezelfde sprong. De herdenking trekt ieder jaar duizenden bezoekers.

Beeld maakt deel uit van groter plan

Volgens de voorzitter van het Platform Militaire Historie Ede, Ed van Seters, maakt het beeld deel uit van een groter plan om het zogenoemde bevrijdingstoerisme te stimuleren. Bij het beeld van de gelande pararchute komt een informatiepunt over de geschiedenis van het gebied.
Van Seters: 'De militaire historie van Ede verdient meer aandacht. Het grote beeld zal een centraal informatiepunt worden. Daarnaast willen op andere plekken op de hei meerdere kleine informatiepunten maken.'

Geld voor bevrijdingstoerisme?

Burgemeester en wethouders van Ede zijn op de hoogte van het plan. Of ze er in willen investeren is nog niet duidelijk. 'Er zijn al veel monumenten op de Ginkelse Hei dus het is de vraag of het college er een beeld bij wil. Het college heeft nog geen keuze gemaakt', zegt een woordvoerder
De gemeenteraad van Ede stemt donderdagavond over een nota waarin extra geld wordt vrijgemaakt voor het bevrijdingstoerisme.