Nieuws

Gelderland heeft de meeste oorlogsmonumenten, hoeveel staan er in uw gemeente?

Op de Ginkelse Hei komt mogelijk nóg een oorlogsmonument dat herinnert aan Market Garden, het offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere plaatsen in Gelderland neemt het aantal oorlogsmonumenten nog steeds toe.
EDE - Op de Ginkelse Hei komt mogelijk nóg een oorlogsmonument dat herinnert aan Market Garden, het offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook op andere plaatsen in Gelderland neemt het aantal oorlogsmonumenten nog steeds toe.
Onze provincie is rijk aan monumenten. In totaal zijn er meer dan 600 geregistreerd bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarmee is onze provincie koploper in Nederland. Kruisen, glas-in-lood, sculpturen, bomen, ze zijn er in alle soorten en maten.

Sinds 2010 zijn er tientallen monumenten bijgekomen

Een op de zes Nederlandse monumenten staat in Gelderland, vooral rondom de plaatsen waar tijdens Market Garden gevochten is. De gemeente Arnhem heeft zestig monumenten, Apeldoorn kent er 46 en Nijmegen heeft er 37. Het aantal monumenten neemt nog steeds toe. Sinds 2010 zijn er 33 nieuwe herdenkingsplaatsen bijgekomen.

Van Polenmonument tot terugkeer van de koninklijke familie

Sommige monumenten of herdenkingsplaatsen kent iedereen: de John Frostbrug in Arnhem, het Polenmonument in Driel en de musea in Groesbeek en Oosterbeek.
Maar er zijn ook andere monumenten: zo staat in Schaarsbergen een Korea-monument, heeft Teuge een monument om de terugkeer van de koninklijke familie te gedenken en herinnert een monument in Zutphen aan de wederopbouw.
In de onderstaande tabel kunt u zien hoeveel monumenten er in uw gemeente staan. Voor een overzicht van alle 600 monumenten in Gelderland, klik hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!