Nieuws

'Kan dat zelfrijdende autootje wel om de bochten in mijn straat kijken?'

BENNEKOM - Inwoners uit Bennekom maken zich zorgen om de verkeersveiligheid als er straks een elektrische auto zonder chauffeur door de straten rijdt.
Kan de auto wel om bochten in straten kijken en wat als straks de jeugd rijen dik vóór het autootje blijft fietsen zodat hij niet meer vooruit komt? Allemaal vragen van mensen die langs de route in Bennekom wonen waar straks een auto zonder chauffeur gaat rijden. Maandagavond was er voor hen een informatiebijeenkomst, georganiseerd door de initiatiefnemer van het project, de provincie Gelderland.

WEpod is een wereldprimeur

De elektrische auto zonder chauffeur heet een WEpod. WE staat voor Wageningen en Ede en een pod is een klein automatisch voertuig of omhulsel voor kostbare inhoud. Volgens de provincie Gelderland is de auto uniek en is er sprake van een wereldprimeur. Nog nergens ter wereld rijden volgens de provincie zelfrijdende auto's op de openbare weg.

Van de wet mag het niet

Dat de auto geen chauffeur en geen rem heeft is in Nederland een probleem. Van de wet mogen er geen voertuigen zonder bemanning op de openbare weg rijden. Om dat mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. De provincie is met het ministerie in gesprek daarover. Vooralsnog zal er eerst een steward met de auto meerijden.

Alleen met mooi weer

De wagen zal in totaal 6 mensen kunnen vervoeren en 25 kilometer per uur gaan rijden. Met behulp van onder andere GPS en sensoren rijdt de WEpod twee of drie keer per dag een vast route van station Ede/Wageningen naar Wageningen University en Research centre en Wageningen Campus. De auto rijdt niet in de spits, als het donker is en bij slecht weer.

En als er nou een aanrijding plaatsvindt?

In november is de wagen voor het eerst op straat te zien voor een proefperiode die duurt tot mei volgend jaar, waarna er mensen in vervoerd zullen worden. Bewoners uit Bennekom vragen zich af wat er gebeurt als er een aanrijding is. Volgens de provincie Gelderland is de WEpod is gewoon verzekerd, net als iedere andere auto.
Overigens was de auto maandagavond nog niet te zien.