Nieuws

Gunnewijk over Tour: 'Ik val als het ware mee bij zo'n ongeval'

Loes Gunnewijk (m)
De Tour de France is maandag ontsierd door een massale valpartij. Tom Dumoulin kon niet verder, Cancellara de drager van het geel kon ternauwernood in de race blijven maar bleek achteraf botten in zijn rug te hebben gebroken en de schouder van Laurens ten Dam moest weer in de kom worden gezet voor hij überhaupt verder kon fietsen.
ARNHEM - De Tour de France is maandag ontsierd door een massale valpartij. Tom Dumoulin kon niet verder, Cancellara de drager van het geel kon ternauwernood in de race blijven maar bleek achteraf botten in zijn rug te hebben gebroken en de schouder van Laurens ten Dam moest weer in de kom worden gezet voor hij überhaupt verder kon fietsen.
Ex-wielrenster Loes Gunnewijk uit Groenlo volgt de Tour de France en weet het wat het is om te vallen. 'Als ik dat zie dan val ik als het ware mee, het is het meest vreselijke om te zien. Je zegt wel eens gekscherend, vallen moet verboden worden. Maar ja het hoort erbij'.
Met het credo 'een goede wielrenner valt niet' kan Gunnewijk niet zo gek veel. 'Als je een goede dag hebt ben je er minder bezig. Maar het blijft soms ook gewoon pech, bijvoorbeeld als een renner voor je valt. Dat zie je ook aan Dumoulin die in zo'n goede vorm steekt maar toch crasht. Je rijdt met 180 renners op een paar vierkante meters. Een foutje en je ligt'.
Zelf kwam Gunnewijk ook niet ongeschonden uit elke koers, zo brak ze in haar loopbaan haar sleutelbeen. Al weet ze daar niets meer van want ze was toen zelfs even buiten westen. 'Ach wat niet weet wat niet deert', klinkt het nuchter.
Voor de renners die vandaag ten val kwamen en morgen weer opstappen, wacht de rit naar Cambrai, over de kasseien. 'Dat wordt een slijtageslag als je vandaag gevallen bent' .
Voor wie de valpartij door andere ogen wil zien, Orica-Green Edge zette een filmpje op YouTube van de mecanicien die aan het werk is tijdens de grote crash.