Nieuws

Bejaarde supermarkteigenaar Hummelo bekogelt snelkrakers met baksteen

HUMMELO - De verdachten van een snelkraak op de supermarkt van Frans Janssen uit Hummelo stonden maandag terecht. En naar nu blijkt liet Janssen ze zeker niet hun gang gaan.
6 mei 2014. Een dag die Janssen niet snel vergeet. Maar de daders van de nachtelijke snelkraak op zijn Spar zeker ook niet. Ze werden vanaf de eerste verdieping bekogeld. Met bakstenen.

Wakker geworden van hels lawaai

Janssen gaat terug naar de bewuste nacht. Vanuit zijn slaapkamer op de eerste verdieping vertelt hij: 'Ik lag hier te slapen, heerlijk rustig te slapen. En op een gegeven moment hoor ik een hels lawaai. Ik loop naar dat raam toe. En ik zie ineens dat ze weer aan de gang zijn. Ik gooi het raam open, schreeuw: Hé wat moet dat?'
Tegelijkertijd gaat de telefoon. Het is de meldkamer, die meedeelt dat het alarm afgaat en er mogelijk ingebroken wordt. Maar dat had de supermarkteigenaar natuurlijk al lang door. 'Blijf waar u bent, doe geen gekke dingen', dat is wat de meldkamer Janssen adviseert.

Bakstenen bij het slaapkamerraam

Maar die boodschap is aan hem niet besteed. Omdat hij al vaker slachtoffer was van kraken, heeft hij wat klaarliggen bij het slaapkamerraam. 'Mijn agressiviteit nam toch wel toe. Ik had hier een baksteen liggen. Dus ik probeer de steen op de Audi te gooien die beneden stond. Mooie, handgevormde stenen. Klein van stuk, maar je kunt er lekker makkelijk mee gooien. Keihard, dus daar krijg je lekkere dutten van. Puur bedoeld om de auto te raken, en misschien wel een van de jongens te raken. Dat lijkt me ook wel prettig.'
De dieven zijn er niet echt van onder de indruk, want ze gaan gewoon door met het stelen van onder meer sigaretten. En ze gooien ook wat terug: een bezem. Mis.

Drie slachtoffer van snelkrakers

Frans Janssen is drie keer het slachtoffer geweest van snelkrakers. De laatste kraak heeft grote impact op de supermarkthouder. Hij schrikt 's nachts vaker wakker in de veronderstelling dat er opnieuw een kraak wordt gepleegd.
'Dan word ik wakker rond half vier en denk ik, hé, hoor ik wat? Dan spring je het bed uit en kijk je uit het raam. Niks. Het ebt wel weer weg maar ik heb er na de laatste keer wel meer last van.' 

Schade in de duizenden euro's

De drie daders gaan er vandoor met honderden pakjes sigaretten. Ze hebben een enorme vernieling aangericht. De voorpui, sigarettenkasten en kassa zijn volledig gesloopt. Er is voor ongeveer 12 duizend euro schade aangericht.
'We hebben maatregelen genomen', vertelt Janssen. 'In de winkel is een nieuw alarmsysteem aangelegd en de ruiten zijn nu van gelaagd glas. En mocht dat ze niet tegenhouden dan heb ik ook nog doos vol verse bakstenen naast het bed staan.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!