Nieuws

Jarenlange celstraf geëist tegen snelkrakers: buit bestond uit sigaretten en bruidsjurken

ARNHEM - Tegen twee van de vijf verdachten van een groot aantal snelkraken in Gelderland is voor de rechtbank in Arnhem vandaag jarenlange celstraf geëist.

OM: Vier jaar cel

Eén van de verdachten hoorde vier jaar celstraf tegen zich eisen. Tegen de ander werd eveneens vier jaar cel geëist, maar daarvan is één jaar voorwaardelijk. De overige drie staan dinsdag en woensdag terecht.
Het vijftal wordt verdacht van een golf aan snelkraken op tankstations en supermarkten. Een speciaal rechercheteam van de politie wist de mannen aan te houden. De verdachten komen uit Veenendaal en Rhenen.

Overdag de verkenning, 's nachts de ramkraak

De verdachten gingen volgens een vast patroon te werk. Een dag van tevoren op ver­kenning, 's nacht de inbraak door ruiten in te gooien en daarna ervandoor met een snelle auto, meestal een Audi, om vervolgens op een parkeerplaats over te stappen in een andere auto. De gestolen spullen werden verkocht op de zwarte markt.
Verslaggever Jeroen Mäkel:
Ze zouden tientallen snelkraken op tankstations en supermarkten hebben gepleegd. De diefstallen vonden onder meer plaats in Gendringen, Ochten, Hummelo, Huissen, Angeren, Wehl, Echteld en Groenlo, maar ook elders in het land.
Daarbij maakten ze voor tienduizenden euro’s aan tabak en sigaretten buit. Ze maakten bij de snelkraken gebruik van gestolen auto's. Ook zouden ze een snelkraak hebben gepleegd op een bruidsmodewinkel in Veenendaal, waarbij ze bruidsjurken ter waarde van 57.000 euro zouden hebben buitgemaakt. De verdachten zijn 19 tot en met 42 jaar oud.