Nieuws

De Tour van dag tot dag: het peloton op weg naar de Champs-Elysées

ARNHEM - We volgen onze Gelderse renners van dag tot dag. Vandaag de traditionele slotrit naar de Champs-Elysées in Parijs.

Dag 23: Sèvres-Parijs

Voor het 40e jaar op rij eindigt de Tour de France op de Champs-Elysées in Parijs. En even traditiegetrouw eindigt die etappe normaal gesproken in een massasprint. De laatste keer dat dat niet gebeurde, was in 2005 toen de Kazachse wielrenner Aleksandr Vinokoerov het jagende peloton voor wist te blijven. Zoals verwacht wist Robert Gesink zijn plaats in het klassement vast te houden en sloot de Tour af met een keurige zesde plek.
Barnevelder Wilco Kelderman eindigde als 79e van de 160 renners die Parijs haalden. Lees de terugblik van Kelderman en Gesink in het artikel: Gesink heel trots op zesde plek in Tour.

Dag 22: Gesink houdt plek zes vast

Robert Gesink had het lastig zaterdag. De Achterhoeker kon niet met de beste coureurs mee op de Alpe d'Huez. Hij eindigde in een groepje met onder meer Nibali en Contador en verloor ruim drie minuten op een ontkende Quintana. De Colombiaan probeerde op de voorlaatste dag van de Tour de ronde alsnog te winnen. Klassementsleider Froome moest wel wat terrein prijsgeven, maar zijn eerste plek kwam niet echt in gevaar. Gesink behield de zesde plaats in het algemeen klassement. De ritzege ging naar de Fransman Pinot.
Algemeen klassement:
1. Froome
2. Quintana +1.12
3. Valverde +5.25
6. Gesink +10.47
7. Mollema +15.14
Gelderland leeft deze dagen mee met Gesink en consorten in de Tour de France.

Dag 21: Gesink klimt sterk en blijft zesde

Robert Gesink had opnieuw goede klimbenen in de voorlaatste Alpenetappe. De Aaltenaar liet zijn knechten van Lotto-Jumbo veel op kop rijden tijdens de korte, maar zware rit naar La Toussuire. Op de slotklim waren Froome en Quintana duidelijk de sterkste van de groep met favorieten. Daarachter  sleurde Gesink kilometers lang op kop van de achtervolgende groep met grote namen als Contador en Valverde. De etappezege ging naar de Italiaan Nibali, die al vroeg was ontsnapt. Gesink kwam als achtste over de streep en blijft zesde in het klassement.
'Het ging best goed', zei Gesink na afloop. 'Ik baalde wel dat ik het sprintje van mijn groep niet kon winnen. Want dat had ik wel verdiend na al dat kopwerk, vond ik zelf.' Hij vond het een zware etappe: 'Vanuit het vertrek was het meteen volle bak.'
Wilco Kelderman uit Barneveld kwam als 120ste over de streep. In het klassement staat hij 78ste.
Belangrijke uitslagen:
1. Nibali
2. Contador
3. Froome
7. Mollema
8. Gesink
120. Kelderman
Algemeen klassement:
1. Froome
2. Quintana +2.38
3. Valverde +5.25
6. Gesink +8.55
8. Mollema +13.22
78. Kelderman

Dag 20: Gesink probeert het op de Col du Glandon

In tweede Alpenetappe had Robert Gesink er duidelijk zin in. Op de Col du Glandon ontsnapte de Aaltenaar uit de groep van geletruidrager Froome. Samen met onder meer Alberto Contador pakte hij bijna een minuut voorsprong op de grootste favorieten. Helaas werd deze 'groep Gesink' in de afdaling weer teruggepakt. In Saint-Jean-de-Maurienne pakte Romain Bardet de etappezege. Gesink finishte als elfde. Hij blijft zesde in het algemeen klassement.
De renner van Lotto-Jumbo reageerde na de finish nuchter: 'Het ging niet slecht of zo. Soms heb je van die dagen dat het best goed gaat, maar dan doet het wel pijn. Morgen hoop ik op dezelfde benen, maar dan met minder pijn.´
Wilco Kelderman kwam als 80ste over de streep. In het algemeen klassement staat de Barnevelder 76ste.

Dag 19: Gesink stijgt in klassement na eerste Alpenetappe

Robert Gesink is woensdag een plekje gestegen in het algemeen klassement van de Tour de France. De Aaltenaar bezet nu de zesde plek. Hij kwam in de zeventiende etappe goed voor de dag, maar kon in de slotfase niet mee met de echte toppers. De Duitse renner Simon Geschke schreef de eerste Alpenetappe op zijn naam. Gesink profiteerde van het wegvallen van Tejay van Garderen, die zwak moe en misselijk moest opgeven.
De beste Nederlander in de Tour was tevreden over zijn rit. 'De voorlaatste klim was een belangrijkste moment. Die ging best goed', blikt hij terug. 'Vijf man reed daarna weg (onder wie Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali, red.). Dat is geen schande.' Gesink deed met Geraint Thomas en Wout Poels de afdaling. 'Zo rap als het ging, want ik kende die niet.'
Robert Gesink strekt een van zijn benen tijdens de eerste Alpenetappe. Foto: EPA
De Aaltenaar had gehoopt dat Thomas, die voor hem in het klassement staat, minder sterk was. 'Maar we hebben nog drie dagen. Ik voel me goed', aldus Gesink.
Het tour-peloton hield een minuut stilte voor de start om de overleden passagiers van de crash met het Germanwings toestel te gedenken. De renners kwamen langs de plek waar het toestel in maart neerstortte.
De finish was op de Pra-Loup. Dat is een berg met veel geschiedenis in weinig aankomsten. Slechts twee keer kwam de Tour aan op de Pra-Loup. In 1975 leek Eddy Merckx op weg naar de zoveelste overwinning, maar bergop stortte hij in. Thévenet won de etappe en pakte het geel waarna Merckx nooit meer de gele trui droeg.
Vijf jaar later was Joop Zoetemelk op weg naar zijn eerste Tour-overwinning. In de etappe naar Pra-Loup ging het echter bijna mis, Zoetemelk kwam ten val door ploegmaat Johan van der Velde maar krabbelde op en won de Tour.

Dag 18: Renners mogen rusten voor de Alpen

Vandaag geniet het peloton van de tweede en laatste rustdag in de Tour de France, ditmaal in Gap, het voorportaal van de Alpen. Het geeft de renners de kans om een klein beetje bij te komen, voordat er liefst vier bergetappes worden gereden.
Chris Froome heeft een ruime voorsprong in het algemeen klassement. Zijn concurrenten, de Colombiaan Nairo Quintana voorop, moeten minuten goedmaken op de Brit. Quintana en Alberto Contador hebben al aangekondigd aan te gaan vallen in de Alpen.
Voor de Nederlandse LottoNL-Jumboploeg zal de rustdag vooral gebruikt worden voor het beramen van plannen. De ploeg wil met Robert Gesink in de top van het klassement blijven meedraaien. De Aaltenaar staat zevende en Wilco Kelderman uit Barneveld 62ste.

Gesink in de aanval?

Gesink laat tegenover het ANP weten steeds trotser op zichzelf te zijn. Vooral tegenover collega's vertelt Gesink dat hij een aantal keer helemaal omhoog heeft moeten kruipen. De wielrenner kijkt stiekem naar Tejay van Garderen en Geraint Thomas. Bovendien hoopt hij nog een aanval te kunnen plaatsen. 

Dag 17: Bourg-De-Péage - Gap

In de laatste rit voor de rustdag heeft Gesink niets prijs hoeven te geven op de topfavorieten. Vincenzo Nibali ging in de finale nog in de aanval een pakte een half minuutje op Gesink. Gesink op zijn beurt liep weer in op Geraint Thomas, die tijd moest prijsgeven nadat hij door Warren Barguil werd aangereden in de afdaling. De dagzege ging naar Rubén Plaza, de tweede plaats was er opnieuw voor Peter Sagan. 
Robert Gesink uit Aalten. Foto: ANP

Dag 16: Mende - Valence

De etappe verliep zoals verwacht: een groepje mocht ontsnappen, werd weer ingerekend en de rit eindigde in een massasprint. Robert Gesink kwam in het peloton binnen en bleef zevende in het algemeen klassement. De Achterhoeker finishte in het wiel van de Italiaan Vincenzo Nibali. De ritwinst was voor de Duitser André Greipel. Wilco Kelderman kon het peloton niet volgen en eindigde op 1 minuut en 45 seconden van Greipel.
Algemeen klassement:
1.     Christopher Froome    59:58:54
2.     Nairo Quintana                    3:10
3.     Tejay Van Garderen             3:32
4.     Alejandro Valverde              4:02
5.     Alberto Contador                 4:23
6.     Geraint Thomas                   4:54
7.      Robert Gesink                     6:23
8.      Vincenzo Nibali                   8.17
9.      Tony Gallopin                      8:23
10.     Bauke Mollema                  8:53
51.    Wilco Kelderman            1:18:49

Dag 15: Rodez - Mende

Robert Gesink viel in het begin van de etappe, maar hij kwam snel terug in het peloton. De etappe van Rodez naar Mende verliep verder niet erg spectaculair. Pas in de slotkilometers maakten de mannen uit het klassement wat oorlog. Nairo Quintana deed goede zaken en steeg naar de tweede plek in het algemeen klassement. Klassementsleider Chris Froome verloor geen tijd op Quintana. Gesink moest wel wat tijd prijsgeven op de toppers uit het klassement. Hij bleef zevende in het algemeen klassement, maar heeft nu een achterstand van bijna zeseneenhalve minuut op Froome.
Wilco Kelderman speelde geen rol in deze etappe en eindigde in een grote groep.

Dag 14: Muret - Rodez

De eerste etappe na de Pyreneeën was 300 meter te ver voor Wilco Kelderman. Zo dicht was de Barnevelder bij een etappeoverwinning. Hij reed bijna de hele etappe in de kopgroep en in het klimmetje naar de eindstreep pakte hij de leiding. Maar het aanstormende peloton haalde Kelderman 300 meter voor de finish in, waarna hij als vijfde over de streep kwam. De Belg Greg van Avermaet pakte de ritzege. Robert Gesink finishte in de kopgroep.

Dag 13: Lannemezan - Plateau de Beille

De laatste dag in de Pyreneeën. 195 kilometer met daarin vier pieken en de eindstreep op het Plateau de Beille. Rasklimmer Joaquim Rodriguez bleek de beste van een groep vroege vluchters en pakte de etappewinst. Voor Robert Gesink leek er lange tijd weinig aan de hand maar een lekke band gooide roet in het eten. Terwijl Gesink probeerde aan te klampen werd in de groep der favorieten in de stromende regen keer op keer gedemarreerd door de tegenstanders van koploper Chris Froome. Op de streep bleek Gesink, in het gezelschap van Bauke Mollema, een minuutje te hebben verloren op de klassementsmannen.

Gesink op eigen tempo omhoog

'Ik had goeie benen en was erg sterk maar ik reed lek,' vertelt Gesink. Hij moest een andere fiets pakken en kwam daardoor niet meer in de buurt van de kopgroep. 'Ik ben op eigen tempo omhoog gereden. Net zoals twee dagen geleden. Toen reed ik er iets voor en nu er iets achter. Dat is het verhaal van de dag. En morgen is weer een dag'.
Ondanks het tijdverlies was er ook nog positief nieuws voor Gesink, Tony Gallopin die tot vandaag twee seconden voor Gesink stond had een totale off-day en verloor meer dan twee minuten op de Achterhoeker. Gesink staat nu zevende, 5.32 minuut achter op Chris Froome 
Wilco Kelderman kwam meer dan twintig minuten na winnaar Rodriguez over de streep.
Belangrijkste uitslagen:
1. Joaquim Rodríguez
18. Robert Gesink +7:44
19. Bauke Mollema +7:44
54. Wilco Kelderman +20:47

Dag 12: Pau - Cauterets

De tweede Pyreneeënrit bracht onder meer de Tourmalet, de berg van de buitencategorie met een hoogte van 2115 meter. De gemiddelde stijging bedroeg 7,3 procent, maar het probleem zat 'm vooral in de lengte: de klim is 17 kilometer lang.
Op de zwaarste beklimming van de dag kwam de Pool Majka als eerste boven. Daarachter zaten enkele achtervolgers en weer daarachter een groep op ruim vijfenhalve minuut met daarin Robert Gesink. Hij was in gezelschap van alle klassementstoppers onder wie Froome, Valverde en Quintana en zijn landgenoten Ten Dam en Mollema. Ten Dam hing in de groep aan het elastiek.
Robert Gesink in de afdaling op de Tourmalet. Foto: ANP
De groep zag de achterstand in de slotkilometers oplopen naar meer dan zes minuten. Mollema ging er in de slotfase uit de groep vandoor. De etappewinst was zoals verwacht voor Majka. Hij bleef de Ier Martin ruim voor. Mollema was in de etappe de beste Nederlander. Gesink handhaafde zich en werd vijftiende in dezelfde tijd als geletruidrager Froome.

'Bauke was me net voor, maar ik was te laat'

Na afloop zei de Aaltenaar en kopman van LottoNL-Jumbo: 'Het was een zware dag. Ik had goede benen, maar geen superbenen. Bauke was me eigenlijk net voor, maar ik was te laat. Jammer, het was misschien een mooie 'combi' geweest. Hij reed knap door. Toen ik het gat niet dicht kreeg heb ik het maar gelaten. Ik wilde niet het risico lopen dat de andere klassementsmannen over me heen zouden komen. Bovendien: de Tour is nog lang.'
Wilco Kelderman uit Barneveld was woensdag bezig met overleven. Hij eindigde de etappe op bijna 16 minuten van de winnaar. Kelderman staat in het algemeen klassement na 63e op meer dan drie kwartier van het geel. Hij is voorlopig tot niet veel meer in staat dan zijn kopman Gesink vroeg in de koers bijstaan. De Barnevelder heeft al sinds de derde dag last van zijn rug na een val. 'Ik heb in ieder geval mijn werk kunnen doen. Het ging beter dan gisteren. Ik hoop in laatste week nog een keer in de aanval te kunnen gaan.'
Algemeen klassement:
1.    Christopher Froome    41:03:31
2     Tejay Van Garderen            2:52
3      Nairo Quintana                   3:09
4      Alejandro Valverde             3:59
5      Geraint Thomas                 4:03
6      Alberto Contador                4:04
7      Tony Gallopin                     4:33
8      Robert Gesink                    4:35
9      Warren Barguil                    6:44
10     Bauke Mollema                   7:05
63.    Wilco Kelderman               46:45

Dag 11: Tarbes - La Pierre-Saint-Martin

Voor de klassementsrenners begon de Tour dinsdag pas echt: de Pyreneeën. Na een relatief vlakke aanloop eindigt de tiende etappe op de ruim 15 kilometer lange klim naar La Pierre-Saint-Martin, een skioord op de Col de Soudet. Deze klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent, leek aanvankelijk een prooi voor Robert Gesink. Hij ging ervandoor en bouwde een voorsprong op van maximaal 26 seconden. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een vierde plaats,op ruim anderhalve minuut van ritwinnaar en geletruidrager Christopher Froome. Gesink staat nu achtste in het algemeen klassement.
Gesink komt als vierde over de finish. Foto: ANP
Wilco Kelderman moest er bij het begin van de klim naar La Pierre-Saint-Martin al af. De Barnevelder kwam op 13 minuten en 42 seconden na Froome over de finish.
Belangrijkste uitslagen:
1. Christopher Froome
4. Robert Gesink +1.33
17. Bauke Mollema +4.09
71. Wilco Kelderman +13.41

Dag 10: Rustdag, verplaatsing naar Pyreneeën

Na negen koersdagen is vandaag de eerste rustdag in de Tour de France. Het peloton verplaatst zich van Bretagne naar de Pyreneeën. Voor Robert Gesink uit Aalten tijd om de balans op te maken en nog een rondje te fietsen.
Hij staat vijftiende in het algemeen klassement op bijna drie minuten van gele truidrager Christopher Froome. Dat verschil is onder meer ontstaan in de tweede etappe in Zeeland, toen Gesink achter een valpartij zat en niet wist te finishen in de voorste groep. En in de ploegentijdrit kwam er nog ruim een minuut bij. Toch zal de Achterhoeker niet ontevreden zijn. Hij rijdt constant attent voorin en is zelf nog niet gevallen. Bovendien heeft hij ook enkele concurrenten voor een toppositie al achter zich gelaten. Maar de echte afrekening komt in de bergetappes, daar worden de onderlinge verhoudingen waarschijnlijk dinsdag direct al duidelijk.
Voor Wilco Kelderman is het op zich al winst dat hij de rustdag heeft gehaald. Vorige week had hij veel last van zijn rust na de valpartijen uit de eerste dagen. Hij heeft nu een extra dag om te herstellen. Maar het lijkt al beter te gaan met de 24-jarige wielrenner uit Barneveld. Mogelijk trekt hij in de bergen ten aanval en kan hij zich ook nuttig maken in dienst van kopman Gesink.

Dag 9: Vannes - Plumelec

De ploegentijdrit is redelijk verlopen voor Robert Gesink en zijn ploeg Lotto Jumbo. De Nederlandse formatie eindigde op de negende plaats. De Aaltenaar verloor wel behoorlijk wat tijd op de grote favorieten voor de eindzege.
Zijn ploeg reed een tijd van 33 minuten en 29 seconden op het geaccidenteerde traject van 28 kilometer. De Amerikaan Tejay van Garderen won met BMC de ploegentijdrit en pakte 1.14 minuut op Gesink. Het verschil is het klassement is nu al 2 minuten en 40 seconden. Op de Brits-Keniaanse gele truidrager Christopher Froome staat de Aaltenaar inmiddels 2 minuten en 52 seconden achter.
Op Alejandro Valverde en Nairo Quintana van Movistar gaf Gesink 1.11 minuut toe. Beide klimmers passeren de Achterhoeker in het klassement. Ook de winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali, wipt over Gesink heen. Hij won 39 seconden met zijn Astana-formatie. De Spaanse ex-Tourwinnaar Alberto Contador liep 46 seconden verder uit.
Er zijn ook concurrenten op wie Robert Gesink wat tijd wist te winnen, zoals de Spanjaard Joaquin Rodriguez en de Fransen Jean-Christophe Péraud, Thibaut Pinot, Romain Bardet en Warren Barguil. Ook pakte hij elf seconden op zijn voormalige ploegmaat Bauke Mollema. Daardoor is Gesink nu de beste Nederlander in het algemeen klassement.
Wilco Kelderman uit Barneveld lijkt na een beroerde eerste week wat sterker te worden, maar staat al op grote achterstand in het klassement. Wellicht kan hij zich later deze Tour nog onderscheiden door in de aanval te gaan.
Algemeen klassement:
 1. Christopher Froome
 2. Tejay Van Garderen   0.12
 5. Alberto Contador        1.03
 7. Alejandro Valverde     1.50
 9. Nairo Quintana           1.59
13. Vincenzo Nibali          2.21
15. Robert Gesink            2.52
16. Bauke Mollema          2.56
106. Wilco Kelderman    32.24

Dag 8: Rennes - Mûr-de-Bretagne

Het venijn van de etappe zat hem zaterdag in de staart: de Muur van Bretagne, een steile heiling waarop de klimmers met een explosief sprintje kans maakten op de zege. Alexis Vuillermoz was de sterkste van allemaal en kwam als eerste over de meet.
Robert Gesink zat ook nu weer goed mee en eindigde als 19e, maar dat was voor hem het maximale. 'Ik zat een beetje in de buik van de groep', vertelde de Achterhoeker na afloop. 'Ze vlogen op kop echt de lucht in. Meer zat er niet in, maar ik ben tevreden waar ik nu sta na een week. In de ploegentijdrit hopen we te kunnen verrassen, die leeft heel erg binnen de ploeg.' Gesink klom in het algemeen klassement van de 13e naar de 11e plek.
Robert Gesink en Rigoberto Uran kwamen schouder aan schouder over de finish (Foto: ANP)
Wilco Kelderman kwam 3 minuten later binnen dan Gesink en eindigde als 93e. Hij leek wat beter in zijn vel te zitten dan de afgelopen dagen en ontpopte zich als waterdrager voor zijn ploeggenoten bij LottoNL-Jumbo.
Belangrijkste uitslagen:
1. Alexis Vuillermoz
9. Bauke Mollema +10 seconden
19. Robert Gesink + 10 seconden
93. Wilco Kelderman + 3.08 minuten

Dag 7: Livarot - Fougères

Eén ding stond vooraf vast: het wordt een massasprint. Eindelijk dan eens Peter Sagan, de Slowaak die een abonnement lijkt te hebben op de tweede plaats? Nee, Mark Cavendish liet zien dat hij het sprinten nog niet verleerd is. De Brit troefde groenetruidrager André Greipel af. Sagan werd derde.
Robert Gesink eindigde voor de zevende keer op rij in de top 30: 27e. De Achterhoeker steeg door het uitvallen van klassementsleider Tony Martin een plaatsje in het algemeen klassement. Hij is nu 13e. Gesink kwam heel vroeg in de etappe, in de neutralisatie, nog wel even ten val. 'Het ging gelukkig niet hard en vallen in de neutralisatie telt ook niet als een echte val. Ik ben voor de rest goed de dag door gerold. Zoals me eigenlijk de gehele eerste week is gelukt.'
Robert Gesink eindigt weer in de top 30 (Foto: ANP)
Wilco Kelderman eindigde in een grote groep 168e, op 55 seconden van de winnaar.
Belangrijkste uitslagen:
1. Mark Cavendish
27. Robert Gesink + 0 seconden
168. Wilco Kelderman + 55 seconden

Dag 6: Abbeville-Le Havre

De zesde etappe in de Tour de France leek de eerste rustige en normale etappe te worden. Een aantal renners vormde een kopgroep die vlak voor het einde werd ingerekend. Een massasprint zou kunnen volgen. Het enige obstakel was een klein klimmetje vlak voor de streep. Daar ging het mis voor de drager van de gele trui, Tony Martin. Hij ging onderuit en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij moest daardoor ook opgeven, hij zal dus niet van start gaan in de zevende etappe. De winst ging uiteindelijk naar Zdenek Stybar. Hij soleerde in de laatste paar honderd meter naar de overwinning. De sprinters als Sagan en Degenkolb grepen niet meer in.
Robert Gesink leverde een unieke prestatie. Hij is, samen met Sagan, de enige renner die tot nu toe alle etappes in de top-30 reed. Dat was vandaag bijna anders afgelopen, toen Gesink nog maar net de gevallen Tony Martin kon ontwijken. Hij werd uiteindelijk twaalfde. 'Het gaat goed, maar er komen weer gevaarlijke dagen aan. Vandaag viel het gelukkig mee. Ik hoopte dat ik nog kon versnellen op het einde, maar dat zat er niet meer in.'
Voor Wilco Kelderman was het een belangrijke dag. Hij had het zwaar. Woensdagavond was hij nog bij de osteopaat geweest om het weefsel in zijn rug los te maken. Kelderman kwam naar eigen zeggen de dag 'redelijk goed door'. Hij verloor meer dan 3 minuten op de winnaar, maar naar het klassement kijkt de Barnevelder allang niet meer.
Kelderman komt over de finish na de 6e etappe. Foto: ANP
Hij baalt wel van het ongelukkige verloop in de tour. 'Het gaat niet zoals ik me had voorgesteld, maar dit hoort blijkbaar ook bij de Tour. Ik moet gewoon doorknokken. Ik ben de dag redelijk doorgekomen, dit had ik wel even nodig. Het ging al weer een stukje beter. Als het bergop gaat en er wordt aangezet, dan heb ik moeite om te volgen. Het is gewoon stijf. Als ik aanzet, voel ik steken. Het is niet ideaal, maar ik heb nog een paar dagen voor de ploegentijdrit.'
Belangrijkste uitslagen:
1. Zdenek Stybar
12. Robert Gesink + 2 seconden
141. Wilco Kelderman + 3.06 minuten

Dag 5: Arras-Amiens

De vijfde etappe stond in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de rit van 189,5 kilometer kwamen de renners langs diverse militaire begraafplaatsen. Zoals verwacht eindigde de etappe in Amiens in een massasprint. De Duitser André Greipel boekte zijn tweede overwinning. De groenetruidrager versloeg Peter Sagan uit Slowakije en de Brit Mark Cavendish.
Robert Gesink was met de 29e plaats de beste Nederlander. Hij blijft 14e in het algemeen klassement, twee plaatsen achter de hoogst geklasseerde Nederlander Bauke Mollema. Wilco Kelderman verloor bijna een kwartier op het eerste peloton. Hij heeft pijn. 'Ik heb enorm last van mijn rug. Ik kwam vandaag niet vooruit. Vooral de rechterkant is heel erg beurs. Het was worstelen op de fiets.'
Kelderman viel maandag en heeft daar nog last van. Het debuut in de Tour de France van de 24-jarige Barnevelder begon juist goed met een prima tijdrit in Utrecht, maar daarna ging veel mis. Hij was diverse keren betrokken bij een valpartij. Inmiddels staat Kelderman, naast Gesink op voorhand de man voor het algemeen klassement bij LottoNL-Jumbo, al op bijna 25 minuten van klassementsleider Tony Martin.
Een bijna vertrouwd beeld deze Tour. Wilco Kelderman (links) op achterstand. Foto: ANP
Belangrijkste uitslagen:
1. André Greipel
29. Robert Gesink + 0 seconden
129. Wilco Kelderman + 14.15 min
 

Dag 4: Seraing-Cambrai

De langste etappe van deze Tour: 223,5 kilometer, met zeven kasseienstroken een miniversie van Parijs-Roubaix. De Duitser Tony Martin sloeg zijn slag: hij won de etappe en pakte de gele trui, waar hij al dagenlang zo dicht bij was geweest. Aaltenaar Robert Gesink eindigde in de eerste groep als 14e, op 3 seconden. Hij blijft 14e in het algemeen klassement. Onder het stof, maar met een grijns op zijn gezicht stond Gesink na afloop aan de finish. 'Ach, ik ben niet zo'n lichtgewicht als Quintana, ik kan goed over die keien heen. 'Dit was een goede dag, ik ben heel tevreden.'
Met de Belgische specialist Sep Vanmarcke had Gesink een perfecte gids over de kasseien. 'In Sep had ik een ideale maat, hij weet hoe het werkt en kan heel goed positie kiezen. Jammer dat Sep op de voorlaatste strook lek reed, dat kostte ons waarschijnlijk een fantastische daguitslag.' Wilco Kelderman uit Barneveld werd 75e op 3.23. Hij staat op plaats 54 in het algemeen klassement.
Kelderman rijdt weer op achterstand. Helemaal alleen over de kasseien. (Foto: ANP)
Belangrijkste uitslagen etappe:
1. Tony Martin
14. Robert Gesink, +3 seconden
75. Wilco Kelderman, +3.23 min

Dag 3: Antwerpen-Huy

Waar de ogen voor de derde etappe vooral op de Muur van Huy waren gericht was het de massale valpartij die tot gespreksstof leidde. Tom Dumoulin kon niet verder en ook geletruidrager Fabian Cancellara kwam niet ongeschonden uit de strijd. De koersorganisatie besloot tot een tijdelijke neutralisatie. Tot woede van Robert Gesink. 'Het was een chaos, door de wedstrijd te stoppen krijg je niet ineens het peloton rustig. Iedereen reed gewoon langs de auto's'. Gesink eindigde uiteindelijk op 22 seconden van winnaar Joaquim Rodriguez.
Foto: ANP
Die andere Gelderlander, Wilco Kelderman verloor vandaag bijna twee minuten en staat nu een kleine zeven minuten achter op de nieuwe drager van het geel, Chris Froome. 
Belangrijkste uitslagen etappe:
1. Joachim Rodriguez
14. Robert Gesink, +22 seconden
58. Wilco Kelderman, +1.59 min

Dag 2: Utrecht-Neeltje Jans

De etappe leek klaar voor een massasprint, maar door de weersomstandigheden, voornamelijk de wind, liep het heel anders af. Het peloton vloog in brokken uit elkaar. Een klein groepje, waaronder de Nederlander Tom Dumoulin, mocht voor de winst sprinten. De Gelderlanders bleven wat achter. Robert Gesink finishte op ongeveer 1,5 minuut achter onder andere Alberto Contador, Tejay van Garderen en Chris Froome. Wilco Kelderman leek zijn klassement te verspelen. Hij had niet zijn beste dag en deed zijn naam eer aan. Vlak voor de tour noemde hij zichzelf 'kampioen vallen', omdat hij weer eens was gevallen. Tijdens deze etappe maakte hij zijn naam weer meer dan waar. Hij viel maar liefst twee keer en liep flinke schade in het klassement op. Hij finishte op meer dan 5 minuten van de winnaar.
En daar baalde ook zijn schoonfamilie van. De vriendin van Wilco Kelderman, Rebecca, was samen met haar ouders langs het parcour gaan zitten en hoopte op een knipoog van haar vriendje. Maar vlak voordat de Barnevelder langs zijn vriendin zou fietsen viel hij. 'Ik denk niet dat hij mij gehoord heeft, hij was hard bezig om terug te komen tussen de auto's', zegt Rebecca teleurgesteld bij de NOS. 
Belangrijkste uitslagen etappe:
1. André Greipel
8. Tom Dumoulin +0 seconden
28. Robert Gesink +1.28 min
104. Wilco Kelderman +5.04 min

Dag 1: tijdrit Utrecht

De 198 wielrenners kregen een tijdrit van 13,8 kilometer door Utrecht voor hun kiezen. De Gelderlanders lieten meteen hun gezicht zien. Wilco Kelderman, Nederlands kampioen tijdrijden uit Barneveld, deed 15 minuten en 26 seconden over de tijdrit. Daarmee werd de Lotto Jumbo-renner negende. 
Ploeggenoot Robert Gesink uit Aalten werd 11e. Hij deed er 15 minuten en 29 seconden over.

Stukje tijdrit Gesink in Utrecht (vertraagd afgespeeld)
Daarmee waren de beide Gelderse wielrenners sneller dan de Tourfavorieten Nairo Quintana, Alberto Contador, Chris Froome en Vicenzo Nibali.
Belangrijkste uitslagen etappe:
1. Rohan Dennis 14.56 min
4. Tom Dumoulin + 8 seconden
9. Wilco Kelderman +30 seconden
11. Robert Gesink +33 seconden
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!