Nieuws

Transgender wil alleen met kardinaal Eijk praten in haar eigen kerk

Rhianna Gralike
Transgender Rhianna Gralike vindt dat kardinaal Eijk, als die met haar wil praten over haar ontslag, maar naar haar toe moet komen. Dat zegt ze in De Telegraaf.
NUNSPEET - Transgender Rhianna Gralike vindt dat kardinaal Eijk, als die met haar wil praten over haar ontslag, maar naar haar toe moet komen. Dat zegt ze in De Telegraaf.
Gralike (geboren als man, nu vrouw) moet van pastoor Boogers van haar parochie stoppen als penningmeester. Ze werkt bij de Norbertusparochie voor Oostelijk Flevoland en de Noord-Veluwe.

Kardinaal wilde eerst niet reageren

Over haar ontslag is veel ophef ontstaan. Eerder wilde de kardinaal niet reageren, maar nu heeft hij Gralike uitgenodigd voor een gesprek in Utrecht.
'Ik ga de afspraak voor de 14e juli afzeggen en verzoeken voor een gesprek in de Kerk van Dronten', zegt Gralike tegen De Telegraaf. In De Stentor vervolgt ze: 'Ik ben geen hond die je zomaar kunt roepen'.
De penningmeester is zwaar teleurgesteld en enorm verdrietig. Ze vindt dat ze verraden is door haar eigen pastoor. Pastoor Boogers kwam er eind maart achter dat Gralike vroeger als man door het leven ging en hij meldde dat aan kardinaal Eijk.
Volgens Boogers heeft de Drontense, die geboren werd in Lievelde, geen levensstaat die met de leer van de katholieke kerk en het kerkelijk recht correspondeert. Gralike ziet dat anders, zegt ze in De Stentor. 'Ik ben onbevangen, eerlijk, ik ben een goed katholiek. Ik heb kinderen, ik heb mijn zaad goed gebruikt.'

Parochie achter Gralike

Kardinaal Eijk wil ook dat Rhianna Gralike stopt als penningmeester. Haar parochie staat pal achter Gralike en zit erg met de kwestie in de maag. 'Als geloofgemeenschap zijn we heel erg teleurgesteld in Eijk, die wat mij betreft de titel kardinaal niet langer verdient', zei voorzitter Gerard Teuben vorige week tegen Omroep Gelderland.

'Psychologische verkrachting'

Dat Gralike van haar pastoor niet meer als penningmeester mag werken voelt voor haar als 'psychologische verkrachting.' 'Het gaat niet om mijn functioneren, maar om wie ik ben. Ik voel me met een mes in mijn rug gestoken.' Ze is erg teleurgesteld, diepgekwetst en naar eigen zeggen 'zwaar op haar ziel getrapt'.
In De Telegraaf zegt ze: 'Ik voelde me verraden door ‘mijn’ pastoor, die Judas is geworden in dienst van de kardinaal, maar die hierover ooit uitleg en verantwoording zal moeten afleggen aan onze Heer Jezus Christus!'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!