Nieuws

Publiek kan weer genieten op Nijmeegs trots: Stevenstoren weer open

NIJMEGEN - Nijmeegs trots: de Stevenstoren. Een jaar lang is er aan gerestaureerd. Maar de bouwsteigers zijn weg en iedereen kan weer van het uitzicht hoog boven Nijmegen genieten.
Een jaar lang was hij verborgen achter bouwsteigers. Maar komende zondag is het imposante bouwwerk weer open voor publiek. De Stevenstoren in het hart van Nijmegen. Die toren staat praktisch in de voortuin van torenwachter Peter Kuipers en zijn vrouw Jeanne. 'Mijn man is heel erg verliefd op die toren', vertelt ze lachend.

Meerder keren per dag naar boven

De torenwachter is wel een paar keer per dag helemaal bovenin te vinden. Voor de toren gesloten werd voor restauratie, trok de Stevens wel vierduizend bezoekers per jaar. Vierduizend mensen die tree voor tree zich omhoog werkten om van het wijdse uitzicht te kunnen genieten. En dat zijn best veel traptreden. Grofweg 200.

Nieuw uitzicht

Een bevrijding. Zo voelt het voor torenwachter Kuipers dat zijn toren is ontdaan van de bouwsteigers. En voor de komende bezoekers, wacht nu een nieuw uitzicht. Een blik op de ruimte die gemaakt wordt voor de rivier.

Tot tranen toe geroerd door blik van boven

De torenwachter heeft onlangs bedacht dat het mooi zou zijn om belangstellenden een paar keer per jaar de mogelijkheid te bieden een zonsopgang boven op de toren af te wachten en te zien hoe de stad onder hun voeten tot leven komt. Niet zo lang geleden deed hij dat zelf voor het eerst. 'Het klinkt misschien een beetje emotioneel, maar ik moest toch wel een traantje wegpinken. Zo'n prachtig gezicht is dat'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!