Nieuws

Kinderweeshuismuseum Van 't Lindenhout in Nijmegen officieel erkend als museum

'We zijn de nieuwe loot aan de boom voor Nijmegen', zegt Jan Brauer van het Van 't Lindenhoutmuseum in Nijmegen. Zondag viert het kinderweeshuismuseum dat zij officieel is opgenomen in het Nederlandse Museumregister. © Van ’t Lindenhoutmuseum-fotoarchief
NIJMEGEN - 'We zijn de nieuwe loot aan de boom voor Nijmegen', zegt Jan Brauer van het Van 't Lindenhoutmuseum in Nijmegen. Zondag viert het kinderweeshuismuseum dat zij officieel is opgenomen in het Nederlandse Museumregister.
Jan Brauer: 'Dat betekent dat je als museum alle zaken goed op orde hebt. Dat betekent meer kwaliteit, de bezoeker moet dat merken. We merken ook dat meer groepen ons museum weten te vinden.'
Het Van 't Lindenhoutmuseum is gevestigd in de monumentale Weezenkapel en vertelt het verhaal van de grote weesinrichting die daar ongeveer 150 jaar heeft gezeten. In al die tijd hebben er zo'n twintigduizend kinderen gewoond, jongens en meisjes. Ze kregen er eten en kleding en een opvoeding. De jongens leerden het vak van drukker of zetter en de meisjes werden geschoold tot dienstmeisje of kindermeisje.

Nazaten komen speuren

De kinderen kwamen uit heel Nederland. Ook nu nog wordt het museum bezocht door kinderen die er toen ooit gewoond hebben. Maar ook nazaten van kinderen kunnen op zoek naar informatie over hun voorouder. Brauer: 'We hebben een archief met daarin de gegevens van 7200 kinderen. Nazaten komen hier speuren want iedereen wil op een bepaald moment weten waar hij of zij vandaan komt'.

'Druk geweest in Neerbosch'

Bij de erkenning van het museum hoort een schildje dat aan het museum komt te hangen. Zondag opent ook de tentoonstelling 'Druk geweest in Neerbosch'. Daarvoor overhandigt Corrie Beckers-van Rossen van de stichting die het museum beheert, het eerste exemplaar van de museumuitgave bij de tentoonstelling aan wethouder Ben van Hees. In dit boek staan de geschiedenis en de producten van de drukkerij.
Museum Van 't Lindehout is elke eerste zondag van de maand en op woensdag open.