Nieuws

400 banen weg bij V&D, loonsverlaging van de baan

Het is niet bekend wat de gevolgen zijn voor de Gelderse vestigingen.
De vakbonden hebben een akkoord bereikt met V&D. De lonen van de medewerkers worden niet verlaagd, maar er is wel een reorganisatie nodig. Die kost zo'n 400 medewerkers hun baan.
ARNHEM - De vakbonden hebben een akkoord bereikt met V&D. De lonen van de medewerkers worden niet verlaagd, maar er is wel een reorganisatie nodig. Die kost zo'n 400 medewerkers hun baan.
Een reorganisatie is volgens V&D nodig om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten. Partijen hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen.

Eenmalig vakantiedag inleveren

Ook is overeenstemming bereikt over het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers van V&D in een cao. Afgesproken is dat medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig één vakantiedag inleveren. Bovendien zal de seniorenregeling worden versoberd, waarbij bestaande seniorenuren worden gerespecteerd.

Het woord is aan de leden

De vakbonden leggen het bereikte akkoord nu ter goedkeuring voor aan hun leden. De zitting van 8 juli van het gerechtshof in het lopende hoger beroep gaat niet door en de procedure zal worden beëindigd zodra het akkoord definitief is. Partijen willen met de gemaakte afspraken 'een wezenlijke bijdrage leveren aan het herstel van V&D', aldus de verklaring.

10 miljoen euro loonkosten besparen

Het noodlijdende V&D presenteerde onlangs een nieuwe strategie waarmee het weer financieel gezond wil worden. Onderdeel van de herstelplannen was dat er 10 miljoen euro aan loonkosten worden bespaard. Of dat bedrag ook met deze maatregelen wordt behaald, wil V&D niet zeggen.

Gevolgen Gelderse vestigingen niet bekend

De 400 ontslagen vallen in de hele organisatie. Het is niet bekend wat de gevolgen zijn voor de Gelderse vestigingen in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede en Nijmegen. 'V&D gaat de plannen nu uitwerken en legt die voor de aan de ondernemingsraad. Het is niet de bedoeling dat filialen sluiten, heeft V&D steeds gezegd', aldus FNV-bestuurder Niels Suijker.