Nieuws

World Press Photo wordt gekoeld voor tentoonstelling

ZUTPHEN - De winnende World Press Photo wordt voor een tentoonstelling in Zutphen gekoeld bewaard. Dat moet ook wel, want de foto is nagemaakt in chocolade.
'Ik had ook wel gedacht dat hij misschien zou smelten, maar we verwerken de chocolade snel en we houden hem in atelier Janson koel, onder een airco', vertelt Fiona de Heus van de tentoonstellingorganisatie.
Dinsdag wordt de tentoonstelling 'World Press Photo' in de Sint Walburgiskerk geopend.  Er zullen rond de 140 foto's te zien zijn in de kerk. De winnende foto is van de Deen Mads Nissen. Hij komt later deze maand nog naar Zutphen voor een lezing. Op de foto staat een homostel in Rusland.

Chocolade leent zich goed

De winnende foto wordt dus uitgebeeld in chocolade en dat is niet toevallig. 'De foto leent zich goed voor chocolade. Hij is namelijk donker van kleur en de drie kleuren chocolade (melk, wit en puur) komen mooi in het kunstwerk terug.

Veel emotie in Chinese foto

Fiona de Heus vindt de foto van Nissen mooi, maar heeft zelf een andere favoriet. 'Een foto van een Chinese fotograaf doet mij wat. Die fotograaf heeft acht jaar een circus gevolgd. Op de foto zie je een aapje dat getraind wordt en hij duikt weg. Ook zie je een eenwieler liggen en een man met een zweep. Er zit veel emotie in de foto. Je ziet de angst van het aapje.'
 Bent u benieuwd naar de tentoonstelling? Hij zal tot en met 28 juli te zien zijn in de Walburgiskerk in Zutphen.