Nieuws

Blikseminslag zorgt voor veel branden in Gelderland

ARNHEM - Blikseminslagen zorgden voor verschillende branden in onze provincie. Vooral huizen met een rieten kap moesten er aan geloven.
In totaal kreeg de brandweer Noord en Oost Gelderland 50 meldingen. Waarvan acht woningbranden door blikseminslag. Drie woningen stonden in Apeldoorn. In Bemmel, Twello en Bennekom sloegen de vlammen het dak uit. Ook een woonboerderij in Winssen werd getroffen door de bliksem.

Bennekom

In een woning aan de Langesteeg in Bennekom ontstond rond 22.30 uur een grote brand.
De brand sloeg volledig uit de woning. Het huis is dan ook zo goed als volledig afgebrand. Hoe groot de schade is en of er gewonden zijn, is nog niet bekend.

Twello

In Twello was het gisteravond behoorlijk raak. Buiten het feit dat een treinmachinist gewond raakte door blikseminslag, werd ook een rietgedekte woning in het dorp getroffen. Dat ging om een huis aan de Doornweerdstraat. De bewoners werden uit de woning gehaald. De brandweer zette groot in om het vuur te blussen.

Bemmel

De brandweer was ook druk bij een woonboerderij aan de Vergert in Bemmel. Daar vloog ook het rieten dak in brand door blikseminslag. Het blussen van de brand werd bemoeilijkt door zeer zware hagel- en regenbuien. Ook sloeg in de omgeving van de boerderij de bliksem regelmatig in. Een deel van het achterhuis is verbrand, het woonhuis had lichte schade. Bewoners konden na de bluswerkzaamheden wel weer hun huis in.
Voor de tweede keer de klos
Opvallend is dat in boerderij in maart ook al getroffen werd door brand. Toen was er sprake van een schoorsteenbrand. De bewoners woonden sinds twee weken weer in hun gerenoveerde huis. Burgemeester Schuurmans van Lingewaard laat via twitter weten, mee te leven met de bewoners.

Winssen

Aan de Dijk in Winssen (gemeente Beuningen) viel minder van de woonboerderij te redden. Daar is de woning volledig verwoest. Toen de brandweer aankwam, bleek er geen houden meer aan. De rieten kap van de boerderij stortte tijdens het blussen deels in. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!